Nieuws Marketing

Twentse Bierbrouwerij ontwikkelt Bier oet Beckum

Op nieuwjaarsdag wordt in Beckum de officiële aftrap gegeven voor het jubileumjaar. In 2016 bestaat het dorp namelijk 750 jaar. Dat moet gevierd worden en hoe kan dat beter dan met een eigen brouwsel. Met Bier oet Beckum, zegt Herman Bunte, voorzitter van de stichting Beckum 750 jaar. "Bier hoort bij de middeleeuwen, dat past dus wel bij een 750-jarige." Frank Hendriks, eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo, knikt instemmend en zegt: "Vroeger werd speciaal voor dit soort evenementen bier gebrouwen. Dat we dat nu weer doen is passend en bijzonder."

Van onze redactie 17 december 2015

Herman Bunte Annina Romita 1

Aardewerken vazen van meer dan 7.000 jaar oud geven aan dat de geschiedenis van het gerstenat vele malen verder gaat dan die van het dorp. Toch mag ook Beckum bogen op een lange en rijke geschiedenis, blijkt als Bunte enkele paperassen op tafel legt. "Beckum wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1266", vertelt de voorzitter. Hij legt Hendriks een kopie van het document voor, opgesteld in het Latijn en in een vrijwel onleesbaar handschrift. Bij de akte een leesbare Latijnse uitwerking en een Nederlandse vertaling. Daaruit blijkt dat op 20 december 1266 'Herman van Saterslo verkoopt aan de kommanderij der Johannieters te Steinfurt het huis van Werenbold te Bechem' (Beckum, red.). "Op dit document is het 750-jarig bestaan van Beckum gebaseerd", legt Bunte aan Hendriks uit, die gevraagd is om speciaal voor het jubileum een bier te maken. "Het is een eer en een erkenning dit te mogen doen", meent de brouwer. "De Twentse Bierbrouwerij is een kleine familiebrouwerij die in 2008 is opgericht en die zich richt op de regio. We willen de tradities en de gebruiken rondom bier in stand houden. Dat wij nu een bier voor 750 jaar Beckum mogen brouwen is heel bijzonder."

OerpilsDat de biersoorten voor Bier oet Beckum moeten aansluiten bij de geschiedenis van het kerkdorp, dat was voor de Hendriks van meet af aan duidelijk. De eerste keuze viel dan ook op 'oerpils'. Gemaakt volgens een oud recept, niet gepasteuriseerd en ongefilterd, vertelt Hendriks. "Een mooi licht troebel pilsje, dat uitstekend geschikt is voor alle jubileumfestiviteiten in het dorp." De tweede biersoort is 'amber' met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Volgens de brouwer een heerlijk genietbiertje voor bij de kachel. De etiketten, ontworpen door Beckumer Sem Vossebeld, sluiten volgens Hendriks naadloos aan bij het authentieke karakter van beide biertjes. "Etiketten met een mooi vintage karakter, die het heden en verleden van Beckum weergeven. Je ziet een es met een bewerkte akker en op de achtergrond de kerktoren." De bierbrouwer heeft overigens een band met het dorp die verder gaat dan alleen het bier. Onlangs ontving hij de sleutel van een oude boerderij in Beckum. "Tegenover de plek waar naar alle waarschijnlijkheid het 'huis te Bechem' uit de akte heeft gestaan", legt Bunte uit. Twee grachten, haaks op de Hagmolenbeek, duiden erop dat daar vroeger een groot bouwwerk heeft gestaan. Een archeologisch onderzoek, dat mogelijk in de eerste maanden van 2016 wordt uitgevoerd, moet duidelijkheid verschaffen. Bunte: "Wat daar in de grond gevonden wordt is allesbepalend voor de geschiedenis van Beckum. Het kan namelijk maar zo zijn dat die vondst een heel ander licht laat schijnen op het leven van de Freules van Beckum."

SnijmaïsHet onderzoek heeft plaats in het jubileumjaar, dat bol staat van de activiteiten. Zo komt de toneelvereniging Levenslust met een historische uitvoering en wordt eind 2016 een boek uitgegeven over Beckum in de twintigste eeuw. Daarbij ook aandacht voor de Europese maïsrevolutie die vanuit het dorp werd ontketend. Het was namelijk in Beckum dat de snijmaïs werd ontwikkeld zoals die nu nog altijd wordt gebruikt. Die ontdekking en de ontwikkelingen in de snijmaïsteelt staan daarom centraal tijdens het Corn Country Festival in september. Daar wordt uiteraard ook Bier oet Beckum geschonken, waarvan het eerste vat op 1 januari wordt aangeslagen door burgemeester Sander Schelberg. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in 't Proggiehoes heft hij samen met de dorpsbewoners het glas op het jubileumjaar.

Foto: Annina Romita