Nieuws Marketing

Twijfel tussen vernieuwing en traditie

Jessy de Cooker 21 december 2015

Zeelandkerstmarkt1065

De organisatoren van de kerstmarkt van Philippine twijfelen tussen vernieuwing en traditie.

De kerstmarkt in Philippine werd zaterdag voor de achtste keer georganiseerd en kende voor de bekende bezoeker veel herkenningspunten. Toch staat de organisatie niet stil en blijft het sleutelen aan de formule, schrijft de PZC.

Het is kwart over drie en de achtste Philippiense kerstmarkt is net geopend. De inwoners van het mosseldorp moeten op dit vroege uur de weg naar het Philipsplein nog vinden. Sportende kinderen en de laatste kerstinkopen lijken op deze zaterdagmiddag voor te gaan. Toch staat er al een groepje van veertig man te luisteren naar de lokale harmonie St. Cecillia.

Qua insteek verschilt de kerstmarkt van Philippine niet veel van andere Zeeuwse kerstmarkten. Er is muziek, er is een wafelkraam en de wielerclub verkoopt sinds jaar en dag kloosterbiertjes. Voor de kinderen is er dit jaar voor het eerst een springkussen in de vorm van een reusachtige sneeuwpop. De aanwezigen keuvelen wat met elkaar en halen herinneringen op aan legendarische voorgaande markten. "We zijn tijdens de eerste twee edities zelfs ingesneeuwd", vertelt Frank Segers, die het druppelkot beheert. Segers heeft op dit vroege tijdstip nog geen borreltjes verkocht. Hij vertelt liever over de sneeuwstormen van 2008 en 2009. "Door de hoge consumptie borreltjes moesten we de wegwerpglaasjes zelfs bijspoelen. Alleen vroren die meteen kapot!"

KerstborrelsTijdens de eerste edities werd de kerstmarkt traditioneel op de vrijdagavond gehouden, maar dat was volgens Segers niet meer te handhaven. "Op de laatste vrijdagavond voor de kerstvakantie hebben veel bedrijven hun kerstborrels en blijven veel mensen daar plakken", vertelt hij. "Daarnaast moet je in deze tijd de mensen blijven triggeren om naar je markt te komen. Je moet ze op de een of andere manier uit hun stoel zien te krijgen." Dat vindt ook medeorganisator Tonnie Goossens. "We proberen het op te leuken met goede muziek en zo'n sneeuwpopspringkussen. Zo hebben we ieder jaar iets nieuws en proberen we een gezellige markt op te zetten."

Volmaakt happyWanneer de avond is gevallen over het dorpje is de markt aardig volgelopen. Rond de driehonderd Philippinenaren maken een praatje met elkaar, maar er staan ook gezinnen tussen de menigte. De ouders volmaakt happy met een drankje in de hand terwijl de kids ravotten op het springkussen. Jeelz, twee zangeressen uit Bruinisse, zwepen de inmiddels lossere dorpsbewoners op.

"Ik ben er net," vertelt de in Philippine opgegroeide Thijmen de Frel. "Maar ik heb het zoals altijd meteen naar mijn zin," zegt hij waarna hij verder loopt richting zijn biertje. De in Tilburg studerende Annelies Becker is voor de derde keer in Philippine, maar geniet van de sfeer "Dit soort activiteiten brengen een dorp dichter bij elkaar."

De organisatie van de kerstmarkt gaat opnieuw achter de tekentafel om te kijken wat er volgend jaar nog beter kan en wat misschien nog beter moet.