Nieuws Marketing

UT-docent schrijft kinderboek om interesse te wekken voor techniek

Het was tijdens een potje rondrennen met zijn oudste dochter en een buurmeisje dat Koning Citroen werd geboren. Bram Entrop begon spontaan te vertellen over Koning Citroen die altijd zuur keek, want een land besturen was nog niet zo gemakkelijk. Van het één kwam het ander en een jaar later ligt het boekje Koning Citroen moet iets aan het water doen bij Bruna. Een boekje dat kinderen behalve het leesplezier ook nog een boodschap meegeeft: water is belangrijk en je kunt er maar beter zuinig op zijn.

Van onze redactie 3 december 2015

Bram Entrop en Julieta Matos Castano Annina Romita

Entrop (35) is docent Duurzaam Bouwen aan de Universiteit Twente, dus de affiniteit met het milieu zit er wel in. „Misschien dat ik een beetje bewustwording kan creëren.”

Bij het schrijven van zijn proefschrift, vijf jaar geleden, had Entrop zich al afgevraagd: waarom schrijf ik niet iets dat ook voor mijn dochters leuk is om te lezen? Dus toen Koning Citroen het levenslicht zag, en hij kort daarna een oproep voor verhaaltjes zag van een uitgeverij, kroop Entrop achter zijn computer en stelde een verhaaltje samen. Bij gebrek aan kopij kwam het boekje van die uitgever er nooit. Dus besloot Entrop er zelf een van te maken.WegleggenDaarbij ging hij niet over één nacht ijs. Hij besloot het verhaal eerst nog te verbeteren en ging op zoek naar tips op het internet. „Eén van de belangrijkste tips was eigenlijk wel dat elk hoofdstuk een verhaaltje op zich moet zijn, zodat je na elk hoofdstuk het boek even weg kunt leggen.”

Ook bladerde hij allerlei kinderboeken door, op zoek naar de beste werkwijze. Daarbij ontdekte hij dat de illustraties vrijwel altijd op de rechterpagina staan, de teksten links. „Meestal als je voorleest, zitten de kinderen rechts van jou”, beseft hij inmiddels.Voor die illustraties tekende uiteindelijk collega Julieta Matos Castaño. Zij doet promotieonderzoek aan de UT naar besluitvormingsprocessen rond multifunctionele waterkeringen. Illustraties over bevers die een dam bouwen in een rivier lagen voor haar dus nog dichter bij huis. Het werk voor het kinderboek van Entrop heeft haar inmiddels op het idee gebracht om ook haar eigen onderzoek straks zelf te illustreren. „Misschien dat Koning Citroen daar ook in opduikt”, grinnikt zij.TechniekWat Entrop ook met het boek hoopt te bereiken is dat kinderen enige interesse in techniek krijgen. „Als je kinderen wilt interesseren voor techniek, moet je niet wachten tot ze op de middelbare school zitten, dan moet je al beginnen als ze een jaar of vier zijn.”

Het hoofd van de vakgroep Bouwinfra, waar zowel Watermanagement als Duurzaam Bouwen onder vallen, juicht het initiatief vanuit dat perspektief ook van harte toe. In een nawoord legt zij een bruggetje naar de UT-vakgroep waar mensen onderzoek doen naar manieren om het water te beheersen, zowel op plekken waar schaarste is, als op plekken waar te veel water is.

Mochten de kleintjes na het verhaal al geïnteresseerd zijn in een baan als dammenbouwer, dan weten ze in elk geval waar ze later naar toe moeten om ervoor te studeren...

Foto: Annina Romita