Nieuws Marketing

Vissen veilig door Afsluitdijk dankzij Fairbank Nijhuis Winterswijk

Pentair’s Fairbanks Nijhuis heeft ervoor gezorgd dat vissen veilig vanuit de Waddenzee naar het IJsselmeergebied kunnen zwemmen. De Winterswijkse fabrikant maakte een visvriendelijke pomp voor de vispassage in de Afsluitdijk. De vissen kunnen de passage daardoor zonder beschadiging passeren.

Van onze redactie 19 november 2015

Foto 1 vispassage den oever

De Afsluitdijk is een barrière voor vissen. Om hen toch vanuit de Waddenzee het IJsselmeer op te kunnen laten zwemmen is een vispassage aangelegd, een buis met een diameter van 1500 mm door de Afsluitdijk. Deze is verbonden aan een bak in het IJsselmeer. Aan de bak is de pomp van Pentair Fairbanks Nijhuis bevestigd om water uit het IJsselmeer de Waddenzee in te laten stromen. De vissen in de Waddenzee ‘ruiken’ dit zoete water en zwemmen door de buis tegen de stroom in naar het IJsselmeer.

Speciaal ontwikkelde vormgevingEen groot deel van de huidige vissterfte wordt veroorzaakt doordat vissen bij de passage in botsing komen met waaierbladen of leischoepen van de pomp, vertelt senior project manager Edwin Wolterink. "De waaier en de leischoepen van onze visvriendelijke pompen hebben een speciaal ontwikkelde vormgeving. Daardoor ontstaat een gunstige stroming in het water die de vis helpt om veilig door de pomp te migreren."

Om het raken van vis nog verder uit te sluiten is er meer ruimte tussen de waaierbladen gecreëerd en zijn alle randen afgerond.

Foto: Fairbanks Nijhuis