Nieuws Marketing

Voorbereiden op dag van de liefde

Winkels sieren hun etalages met harten, getekende zoenen, rozen en rode of roze slingers en confetti. De dag van de liefde wordt zondag gevierd. Ook in Oldenzaal bereiden mensen zich voor op Valentijnsdag. Dit jaar komt de romantiek laat op gang. Carnaval is net afgelopen. ,,Mensen moeten nog even omschakelen naar de Valentijnsstemming, maar het begint te komen", zegt Daniëlle Bokdam, eigenaresse van bloemwinkel Danifleur aan de Grootestraat.

Jacobine Melis 12 februari 2016

Danielle bokdam Carlo ter Ellen DTCT

"Veel jongens bestellen één bloem. Een rode roos. Die zijn duur genoeg. De vraag is nu zo hoog, dat één roos 4,50 euro kost. Een boeket van tien rozen is dan bijna vijftig euro." Bokdam adviseert per boeket één rode roos te gebruiken en dat op te vullen met andere bloemen. Ze neemt een witte roos waarvan de blaadjes naar het roze uitlopen in haar hand. "Deze is toch net zo mooi."

LingerieEen rode, satijnen negligé hangt over de schouders van een pop in de etalage van lingeriewinkel Livera. Binnen hangen harten en setjes die als Valentijns-tip worden verkocht. "Het begint nu een beetje te komen", legt medewerker Nathalie uit. "De afgelopen dagen komen er wat mannen langs die een setje voor hun liefje uitzoeken. En dan zijn ze ook echt aan het vergelijken. De keuze valt op hetgeen ze zelf het mooiste vinden." De mannen die bij de lingeriewinkel langskomen zijn vaak tussen de dertig en vijfenveertig jaar, gokt de verkoopster. ,,Ik denk dat jongere mannen het nog niet aandurven bij ons in de winkel te komen."

KaartenDe kaart, een klassiek Valentijnscadeau, laten veel mensen dit jaar links liggen. Valentijnsdag valt immers op zondag en dan wordt er geen post rondgebracht. Volgens verkoper Niek Riesthuis van boekhandel Broekhuis wordt de Valentijnsgekte ook ieder jaar minder. "Ik denk dat mensen minder vaak de 'feestdag' vieren. Ik vind het zelf veel te commercieel, te Amerikaans." Hij bekijkt het rekje met kaarten. "Van iedere kaart hebben we er drie gekocht en in bijna alle rekjes zitten ze nog allemaal." Vooral de grote kaarten, van het formaat A5, zijn een flop. "Die kosten twaalf euro. Dat is veel te veel geld." Bruna ondervindt dezelfde desinteresse voor Valentijn als Broekhuis. "We hangen wel posters op, verkopen Valentijnskaarten en speciale boekjes over de liefde, maar dat doen we alleen omdat we ze van het concern krijgen. Niemand koopt ze. Het leeft hier niet."

Oldenzaalse restaurants doffen zich op voor 14 februari. Zo ook Christoffel's, dat zondags gesloten is, maar voor Valentijn open is. Het menu biedt een 'romantische ontmoeting van rund en gevogelte', 'een kop vol liefde' en als nagerecht een 'sprookjesachtig huwelijk' dat het paar samen deelt. Dit alles met romantische muziek.

Foto: Daniëlle Bokdam (Carlo ter Ellen - DTCT)