Nieuws Marketing

Voorlopig geen Lidl in Rijssen

Duitse supermarkt wil graag vestiging in Rijssen. Maar gemeente keurde ook tweede aanvraag eind vorige week af.

Van onze redactie 8 december 2015

Lidl Lenneke Veerbeek

De komst van supermarkt Lidl naar Rijssen gaat waarschijnlijk opnieuw niet door. Eerder ketste de verhuizing naar de huidige vestiging van Albert Heijn aan de Watermolen af. Nu wees het gemeentebestuur na een aantal oriënterende gesprekken een tweede verzoek af. Lidl wilde dit keer in een nieuw pand trekken bij Tuincentrum Veeneslagen aan de rand van de stad. Maar het college stemt niet in met de vestiging van een supermarkt in het buitengebied. "Het gemeentebestuur wil niet meewerken aan ons plan", zegt Jan Nijsink van Tuincentrum Veeneslagen. "Het college wil supermarkten en winkels bij elkaar houden in de kern." Het plan was om het oude gedeelte van het tuincentrum af te breken zodat ruimte ontstaat voor nieuwbouw. "We zouden ons tuincentrum gewoon open houden", zegt Nijsink. Geruchten dat het Tuincentrum de deuren zou sluiten spreek Nijsink met klem tegen. "Het idee was dat we samen meer publiek trekken."

Besluitvorming niet officieelGemeentevoorlichtster Suzanne Plomp van de gemeente Rijssen-Holten bevestigt dat er een verzoek is binnengekomen van Lidl voor het openen van een vestiging bij het Tuincentrum Veeneslagen. "Maar officieel is nog niets bekend. Er is nog geen besluitvorming over geweest. Dat kan nog een week of twee weken duren. Maar het kan wel zo zijn dat de initiatiefnemers is meegedeeld welke kant het college op denkt."

ConcurrentieDe persvoorlichter van de Lidl reageerde gisteren niet op het verzoek om commentaar te geven. Bureau Seinpost, dat op verzoek van de gemeente een onderzoek uitvoerde, denkt dat de komst van een goedkope discountsupermarkt - zoals een Lidl - op de huidige locatie van de Albert Heijn aan de Watermolen kan leiden tot het faillissement van bestaande concurrenten. Dit in tegenstelling tot de conclusies van Bureau Stedelijke Planning, dat de kwestie eerder onderzocht. Volgens Seinpost leidt de komst van een nieuwe, goedkope supermarkt tot een fors overschot aan supermarkten in Rijssen. Daardoor is een faillissement van bestaande grootgrutters niet uitgesloten.

Foto: Lenneke Veerbeek