Nieuws Marketing

Weg vrij voor Zwolse megasuper

Vestiging van een supermarkt met een oppervlakte van drieduizend vierkante meter lijkt mogelijk. Niet iedereen is blij.

Van onze redactie 27 november 2015

Supermarkt Kar Thinkstock

Zwolle zou zomaar een megasupermarkt kunnen krijgen van drieduizend vierkante meter. Het gemeentebestuur van Zwolle wil méér en grotere supermarkten toestaan. De raad moet er nog een klap op geven, maar supermarkteigenaar Jeroen Nagelmaeker van de Jumbo in Stadshagen waarschuwt alvast voor de gevolgen van de plannen. "Het gaat elk winkelcentrum in Zwolle raken als de gemeente een megasupermarkt gaat neerzetten."

Het college van Zwolle vond het tijd om het huidige beleid tegen het licht te houden. Aanleiding is onder meer de nieuwe vestiging van de Aldi op bedrijventerrein Voorst. Ter illustratie: die nieuwe winkel is 1200 vierkante meter, een oppervlak dat de twee bestaande Aldi-filialen al ver overstijgt. De locatie ligt buiten woonwijken en had zeker niet de voorkeur van de gemeente Zwolle. Maar het geldende bestemmingsplan bood toch ruimte voor de vestiging van een supermarkt op deze plek. Een gespecialiseerd bureau heeft naar aanleiding van die problematiek het supermarktbeleid onder de loep genomen. Volgens adviesbureau Bro moet de vestiging van een supermarkt groter dan drieduizend vierkante meter in Zwolle mogelijk zijn. Daarnaast is er ook ruimte voor meer supermarkten in Zwolle. Plannen zijn er al. Zo wil de ontwikkelaar van het Katwolderplein daar een grotere supermarkt vestigen dan nu is toegestaan. Ook zijn er plannen voor een versmarkt of foodmarkt.

KannibaliserendNiet iedereen is blij met de plannen. Supermarkteigenaar Jeroen Nagelmaeker van de Jumbo in Stadshagen stuurde een brief aan de raad. "Omzet van een dergelijk initiatief zal hoe dan ook een kannibaliserend effect hebben, omdat de overgrote meerderheid van de omzet die daar gerealiseerd wordt van binnen de stad komt."

Volgens Nagelmaeker heeft zijn relaas niets met concurrentie te maken. "Stadshagen groeit qua inwoners, dus wij kunnen de concurrentie van eventuele nieuwe supermarkten het makkelijkst hebben. Maar het gaat mij om het effect dat het zal hebben op de hele stad."

Foto: Thinkstock