Nieuws Marketing

Wereldberoemd dankzij oester

Raymond Boere | Foto: Arie Kievit 10 december 2015

Oesterparels1065

Een parel in een oester. In Yerseke kijkt niemand er nog van op. Totdat vishandelaar Tom Sinke in een Japanse kromme oester er maar liefst 21 vond. Het maakt hem tot ver buiten het dorp beroemd.

Op 15 augustus 2015 deed de vishandelaar een vondst die hij van zijn leven niet meer vergeet. Het is mosselfeest in het dorp en Sinke helpt een maatje met het openen van oesters, als een complete parelketting tevoorschijn komt. "Ik was druk aan het werk dus had eigenlijk helemaal geen tijd om er goed naar te kijken. Maar ik besefte wel meteen dat het bijzonder was", blikt hij terug.

Van schat genietenSinke legt de oester terug in de koelkast. Pas de volgende dag is hij in de gelegenheid om in alle rust van 'zijn schat' te genieten. En wat is-ie mooi. Tien telt hij er met het blote oog, maar als een deskundige er later nog eens beter naar kijkt met röntgenstralen, blijken er maar liefst 21 in te zitten. Een unicum. Voor Nederland, maar ook in de wereld. Gemiddeld zit in slechts 1 op de 15.000 oesters een parel. Soms zijn het er twee, weet Sinke. Hij bewaart ze thuis zorgvuldig in een potje. "Als ik er genoeg heb, laat ik er een armband van maken voor mijn vrouw. Alleen wordt haar arm de laatste jaren steeds dikker", grapt hij.

Met de 21 parels had Sinke zo een ketting kunnen maken. Maar de vondst is zo bijzonder dat musea in de rij staan om de oester in de collectie op te nemen. En dus laat de vishandelaar zijn vondst veilen.

2600 euroSinke had geen idee wat de oester zou opbrengen. Met 1 euro was hij al tevreden geweest. "Dat had de oester ook in de handel opgebracht", zegt hij. Tot zijn stomme verbazing bood een onbekende liefhebber er 2600 euro voor. Een flink bedrag, dat Sinke schenkt aan het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. Sinke neemt genoegen met de onbetaalbare herinnering, waar hij nu nog altijd plezier aan beleeft. Geregeld hebben klanten het nog over zijn bijzondere vondst. En hij haalde er maar mooi de wereldpers mee. Het stond zelfs in Oostenrijkse en Poolse kranten.

NaturalisEn de oester? Die staat vanaf vandaag te pronken in Naturalis. De anonieme koper heeft hem aan dit museum geschonken. Sinke gaat hem er zeker nog een keer bekijken. "Als het skelet van de dinosaurus er ook is. Want dat heb ik nog nooit gezien."