Nieuws Marketing

Wereldwinkel Rijssen: 'Doel is bereikt als we onszelf overbodig maken'

De wereldwinkel in Rijssen bestaat 25 jaar. Reden voor een feestje. "We willen de wereld een beetje mooier maken"

Van onze redactie 27 november 2015

Wereldwinkel Rijssen Frans Nikkels

Het begint in 1990 met de verkoop van eerlijke koffie, thee en suiker bij mevrouw Paetzel thuis. En met een kraampje op de weekmarkt in Rijssen. Vijfentwintig jaar later beschikt de wereldwinkel over een mooi winkelpand aan de Rozengaarde, midden in het centrum van Rijssen.

Kerk"De wereldwinkel in Rijssen is eigenlijk ontstaan uit de kerk", vertellen Leny Munneke en Annie van der Berg. Ze zijn vrijwilligers van het eerste uur en een kwart eeuw later nog steeds betrokken bij de winkel. "We waren eind jaren tachtig bezig in de kerken met het conciliair proces voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping. Vanuit dat idee en om de boeren in derdewereldlanden een eerlijke prijs te geven is in Rijssen de wereldwinkel ontstaan."

AfzienIn 1991 trekt de wereldwinkel in een schuur aan de Kerkstraat, gratis ter beschikking gesteld door de familie Koedijk. "We waren er natuurlijk heel blij mee", blikken de vrijwilligers terug. "Al was het wel afzien: er was geen toilet, geen verwarming en geen stromend water. We moesten aan de overkant naar de wc en een jerrycan water halen voor de koffie", vertelt Annie van der Berg. Twee jaar later verhuist de wereldwinkel naar de Grotestraat, in het pand van de voormalige kapperszaak Henk-Jan. "Dit keer wel met stromend water, toilet en verwarming", vertellen de vrijwilligers Ineke Korte en Marja Voortman lachend. "In die tijd gingen we ook huis-aan-huis langs de deuren met eerlijke koffie."

ZelfredzaamWat de circa 45 vrijwilligers drijft om zich belangenloos al jaren in te zetten voor het goede doel? "De wereld is een beetje verrot", vat Marja Voortman het samen. "Wij proberen door dit werk de wereld een beetje mooier te maken. Ja, dat vinden we erg belangrijk, zeker in deze tijd."Ineke Korte: "Andere mensen helpen, daar gaat het om. Als wij er in slagen de armoede op te heffen en mensen elders zelfredzaam te maken, hoeven mensen ook niet meer om economische redenen te vluchten."

KoffieboerenEen eerlijke prijs betalen aan de koffieboeren in landen als Brazilië, Tanzania, Guatemala, Ethiopië en voorkomen dat de tussenhandel met de opbrengst gaat strijken is daarom een van de doelen van de wereldwinkel. "Dankzij een langdurige relatie met de wereldwinkel kunnen de boeren en producenten daar een duurzaam bestaan opbouwen."

IngrijpendAnnie van den Berg heeft in 2010 met eigen ogen kunnen aanschouwen welk goed werk de Wereldwinkel verricht. "Ik was met een delegatie van mensen van wereldwinkels op bezoek in Zuid- Afrika en Swaziland. "Ingrijpend, maar erg mooi", blikt ze terug. "Ik heb gezien hoe mensen met aids daar kaarsen maken, die hier vervolgens weer verkocht worden. Dankzij de wereldwinkels hebben ze daar een menswaardig bestaan."

Opnieuw verhuizen Terug naar de geschiedenis van de wereldwinkel in Rijssen. In 2005 koopt Wolterink het pand aan de Grotestraat dat later wordt verbouwd tot stadsboerderij. Dat betekent opnieuw verhuizen: de wereldwinkel vindt een plek aan de Rozengaarde, waar eerder een Chinees restaurant was gevestigd.Na een verbouwing wordt de winkel in september 2008 feestelijk geopend. "De winkel is veel groter en ruimer van opzet. En we hebben in de kelder een magazijn en kantine. Dus we zijn er flink op vooruit gegaan", zegt Munneke.

Overbodig Anno 2015 ziet de wereldwinkel dat ook supermarkten fairttradeproducten verkopen en dat de omzet, ook door de crisis, wat terugloopt. "Maar op zich is dat niet erg", vinden vrijwilligers. "Eigenlijk is ons doel bereikt als we onszelf overbodig maken en alle winkels eerlijke producten verkopen."

Zover is het nog niet. Vooral voor eerlijke non-foodproducten moeten mensen nog steeds bij de Wereldwinkel zijn. "Dus als mensen nog een cadeau zoeken voor Sinterklaas of kerst? Ze zijn van harte welkom!"

Foto: De vrijwilligers Constance Basaur, Anne Slots, Annie van der Berg, Leny Munneke en Marja Voortman tussen de fairtradeartikelen, zoals deze kerststal, in de Wereldwinkel Rijssen (Frans Nikkels).