Nieuws Marketing

'Wij leven van cult'

Conny Taheij | Foto: Cor de Kock 25 november 2015

Cultpbmexpress1056

Superfan van Superman of de Hulk? Grote kans dat je dan een product van PBM Express in huis hebt. Of beter gezegd vía PBM Express. Dit Dordtse bedrijf levert namelijk collector's items (van films, tv-series, strips en games) en exclusief speelgoed aan winkels, ketens en distributeurs in zowel Europa als de Verenigde Staten. "Wij blinken uit in marktkennis, logistiek en automatisering,'' vertelt Jan Pieter Ellerbroek, mededirecteur vanaf 2005. Collega en oprichter Paul Hartman probeert sindsdien de Amerikaanse markt te veroveren.

DatabaseIn Nederland is PBM Express momenteel de enige distributeur van deze merkproducten. Europa telt vijf concurrerende bedrijven. "We zitten in een nichemarkt, die voor ons tussen 2000 en 2005 enorm is gegroeid na het uitkomen van de Lord of the Rings-films. Voorheen leverden we vooral speelkaartjes en kleine actiefiguren. Maar opeens ontstond er belangstelling voor beelden van wel een halve meter hoog. En de films waren zó goed gemaakt dat er ook vraag kwam naar andere hebbedingen, zoals spaarpotten en zwaarden.''

Via beurzen en contacten rolde PBM Express in de kleinere merchandise en het gelicenseerd speelgoed. Ellerbroek: ,,Alleen bedrijven met een licentie van bijvoorbeeld Disney of Marvel Comics mogen poppen van Frozen of superhelden als Spiderman laten maken. Zij vragen ons de distributie hiervan te verzorgen. En doordat wij in de jaren '90 als een van de eerste distributeurs een website hadden, hebben wij nu een waanzinnige database. Zo wisten ook buitenlandse winkels ons te vinden.''

HondstrouwDe kennis, flexibiliteit en service maken dat het Dordtse bedrijf blijft groeien. "Door onze service maken we indirect ook reclame voor onze leveranciers en kunnen we hun producten goed in de markt zetten,'' verklaart Ellerbroek.

"Wij leven van cult. Verzamelaars zijn namelijk hondstrouw. Zij blijven geld opzijzetten voor hun hobby. Recentelijk hebben we meegelift op de onverwachte populariteit van Frozen. Maar rages zijn moeilijk te voorspellen. Al merken we nu dat bijvoorbeeld Star Wars Episode 7 al een waanzinnige hype is, terwijl de film pas half december wordt gelanceerd. Laat de feestdagen maar komen."

PBM Express is de enige distributeur in Nederland van collector's items uit films, tv-series, strips en games.