Nieuws Marketing

Wij missen De Marktmeester

Natasja Scheerder | Foto: Jan Ruland van den Brink 5 februari 2016

Demarktmeestergrandcafe1065

Grand café De Marktmeester in Meulenvelden is dicht. Bewoners moeten hun feestjes noodgedwongen ergens anders houden, schrijft De Gelderlander.

Zes jaar lang dronken ze er bijna elke morgen koffie. Tussen de middag werd er regelmatig een broodje gegeten. Hadden ze een feestje, dan vierden ze dat in grand café De Marktmeester. Sinds afgelopen weekeinde is dit echter verleden tijd en moeten Theo en Riekie Visser hun dagelijkse uitje in het Didamse woonzorgcentrum Meulenvelden missen.

Op 1 februari liep het huurcontract van cateraar Albron met woningcorporatie Plavei af. Sindsdien staat de horecaruimte in Meulenvelden leeg. "Jammer", zegt Riekie Visser. "In april zijn we vijftig jaar getrouwd. Het feest was al geregeld. Nu hebben we noodgedwongen een andere locatie gezocht."

Ook Annie Straatsma moest het feest voor haar 80e verjaardag, dat ze in maart in De Marktmeester wilde vieren, verplaatsen. De Didamse zat regelmatig in het grand café voor een kop koffie of een borrel. "Op zondagmiddag kwamen we hier vaak", vertelt Straatsma. "Vooral toen Henk Fekkes nog leefde. Dan zaten we gezellig samen met zijn vrouw Henni en mijn partner Wim Koops op het terras of in het restaurant en schoven er altijd wel een paar bekenden aan."

De twee mannen dronken er aan het einde van de middag ook dagelijks een borreltje. Net als veel andere bewoners van Meulenvelden. "Het was Henk zijn kroeg", zegt Henni Fekkes. "Er was altijd wel een bekende om even mee te kleppen. Zomers zaten we meestal op het terras, heerlijk met de beentjes van ons af. Maar ik kwam er ook wel eens met mijn kleindochter om samen een Didammertje (broodje, NS) te eten."

De Marktmeester was voor de bewoners van het woonzorgcentrum dan ook een uitje. Vooral op zondagmorgen zat het er vol, als velen hun visite ermee naartoe namen. "Iedereen vindt het jammer dat het dicht is", weet Straatsma. "Ik vind het vooral erg voor de mensen die niet meer zo mobiel zijn. Wij kunnen ons vertier ook elders zoeken. Toch hoop ik dat het snel weer open gaat."

Volgens Plavei zijn er plannen om in de ruimte een horecaonderneming te starten, waar mensen met een verstandelijke beperking of afstand tot de arbeidsmarkt een leer- en werkplek hebben. "Er is een enthousiaste ondernemer die dit tot een succes wil maken", vertelt Claudia van Gestel, communicatiemedewerker bij Plavei. "Hij kijkt op dit moment of dit plan haalbaar is."