Nieuws Marketing

Winkelier mag even meer

Luc Oggel | Foto: Marcelle Davidse 31 december 2015

Winkeliermagevenmeer1065

Ondernemersorganisatie Goes is tot nu toe tevreden over proef die teugels voor winkeliers laat vieren, zo schrijft de PZC donderdag.

Die bloembakken die bij veel winkels in de Goese binnenstad staan? Een mooi voorbeeld van de proef verlichte regeldruk winkelgebieden, waar de gemeente sinds afgelopen voorjaar aan meedoet. Waar bij het plaatsen van zo'n bloembak voorheen een hoop rompslomp kwam kijken, is dat nu veel minder ingewikkeld.

Goes is één van de twaalf gemeenten die deelnemen aan het experiment van Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Aanleiding voor de proef is dat ondernemers gebukt gaan onder steeds meer wet- en regelgeving, terwijl innovatie en creativiteit juist belangrijk zijn om het hoofd boven water te kunnen houden. Platform31 wil daarom tot komend najaar in de twaalf aangewezen winkelgebieden (in Zeeland doet behalve Goes ook Sluis mee) uittesten op welke manier regels kunnen worden versoepeld, zodat het beter ondernemen is en de binnenstad aantrekkelijker wordt.

In Goes gebeurt dat in overleg met de ondernemersorganisatie OOG en de horeca. Secretaris Marco Visser van OOG spreekt tot nu toe van een geslaagd experiment, al is er volgens hem binnen OOG ook wel sprake van tweespalt. "Op zich is het prima, kijk maar naar die uniforme plantenbak, dat had normaal gesproken veel meer voeten in de aarde gehad. Aan de andere kant kom je dan toch weer uit bij het uitstallingenbeleid, want er mag dus weer meer op straat worden gezet. Tegen excessen zal nog wel worden opgetreden, maar dat is moeilijk aan te geven", zegt Visser. Het uitstallingenbeleid was altijd een heet hangijzer in Goes, de gemeente heeft dat enkele jaren geleden al eens versoepeld. Een klacht was destijds ook dat er onvoldoende en te willekeurig werd opgetreden tegen winkeliers die hun hele inventaris op de stoep hadden staan. Dat blijft volgens Visser een pijnpunt.

Reclame-uitingen op gevels is een ander aspect waar soepeler mee zal worden omgesprongen. "Een andere kleur of lettertype was voorheen nog wel eens een probleem, dat is nu ook makkelijker", zegt Visser, die zelf speelgoedwinkel Vissertoys aan de Grote Kade drijft. "Dus als OOG zijn we wel tevreden, maar als ondernemer heb je met de meeste regels weinig te maken, totdat je iets wilt gaan doen waardoor je er wel mee te maken krijgt."

De proef is onderdeel van een breder plan van het Rijk om de detailhandel in Nederland een boost te geven. Na afloop van het experiment in oktober zal de oude situatie in principe weer van kracht worden, maar wanneer een doorgevoerde aanpassing een succes blijkt, zal verlenging of permanente wijziging worden overwogen.