Aangeboden door Reisbalans
Branded Content Mobiliteit
Registratieplicht zakelijk en woon-werkverkeer: neem voorbereiding serieus
Komende jaren wordt alles op alles gezet om de klimaatverandering te beperken. CO2-reductie is daarvoor essentieel. Zo ook in het bedrijfsleven. Te beginnen met een registratieplicht voor zakelijk en woon-werkverkeer vanaf 1 januari 2024. Een grote impact op bedrijven met meer dan honderd medewerkers, maar ook een kans. ,,Het is voor bedrijven een mooie gelegenheid om te laten zien hoe duurzaam ze al zijn.”

Registratieplicht zakelijk en woon-werkverkeer: neem voorbereiding serieus. Foto: Reisbalans
Willen we de opwarming van de aarde beperken, dan moeten we in 2030 in Nederland met elkaar 1 megaton CO2 (1 miljard kg) minder uitstoten. Het bedrijfsleven speelt hierin een belangrijke rol. Maar liefst 45 procent van de CO2-uitstoot van de bedrijven komt voort uit werkgebonden personenmobiliteit, die weer voor 86 procent bestaat uit woon-werkverkeer en 14 procent uit zakelijk verkeer. Om deze uitstoot te beperken, is de registratieplicht in het leven geroepen onder de wet ‘Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit’. Hans Verkerk, commercieel directeur bij Reisbalans: ,,Ik snap dat het voor bedrijven in eerste instantie heel vervelend is. Nieuwe wetgeving, dus ze ‘moeten’ weer iets. Mijn advies? Stel het niet uit. Door je als bedrijf nu goed voor te bereiden, voorkom je een grote hoeveelheid werk. Want die registratie gaat er hoe dan ook komen.”
Registreren van de uitstoot
De hamvraag is; hoe pak je dit als bedrijf aan en wat moet je eigenlijk precies registreren? Vooropgesteld, je hebt een flink administratief vraagstuk te pakken als werkgever, stelt Michel van der Smissen, Product Manager bij Reisbalans. Alles rondom mobiliteit is vaak versnipperd bij bedrijven. ,,De eerste stap is dus het betrekken van stakeholders in je organisatie die gegevens aan kunnen leveren. Bedenk vervolgens op welke plekken medewerkers hun kilometers registreren en waar ze gebruik van maken. Denk aan de verschillende aanbieders in het OV, lease- en deelauto’s. En gaan er medewerkers met de fiets of lopend naar hun werk? Het aantal kilometers, de gebruikte vervoersmiddelen en de gebruikte brandstof van alle werknemers voeg je vervolgens samen en bied je in één keer aan bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier wordt dan vanuit de overheid de CO2-uitstoot over berekend.”
Nooit meer zelf declareren
,,Voor het verzamelen van alle gegevens kun je vragenlijsten uitsturen, maar hier gaat heel wat tijd in zitten”, vervolgt van der Smissen. Dat is het voordeel van Reisbalans, vult Verkerk aan. ,,Met Reisbalans zorgen we dat alles met toegang tot mobiliteit bij elkaar komt. We verzorgen de administratie en verwerken alle reisbewegingen fiscaal en administratief op de juiste manier, geheel automatisch.” Van der Smissen: ,,En met onze eigen mobiliteitskaart en app leveren we toegang tot mobiliteit. Deze kaart is ook een OV-chipkaart en werkt hetzelfde voor alle vormen van openbaar vervoer. OV-ritten en het gebruik van deelvervoer of parkeren worden automatisch ingeladen in het platform. Het declareren van bonnetjes is daarmee verleden tijd; ritten worden automatisch ingeladen en medewerkers hoeven alleen te bevestigen via de app. De werkgever krijgt één factuur waar alles op staat.”
Geen greenwashing
Het optuigen van de administratie voor de wet ‘Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit’ zit al verwerkt in Reisbalans. Verkerk: ,,Bovendien kun je hiermee je bedrijf tegen het licht houden. Hoe duurzaam ben je als bedrijf? Als je eenmaal inzicht hebt in de CO2-uitstoot van de werkgebonden mobiliteit binnen jouw organisatie, dan kun je reducerende maatregelen nemen.” Naast dit stukje bewustwording heeft het nog een ander voordeel. ,,Namelijk in het aantrekken van jonge werknemers. Jonge mensen gaan niet voor greenwashing of een mooi verhaal. Duurzaamheid is een serieus thema. Hoe impactvol de nieuwe wet mogelijk ook is, ik hoop dat organisaties de wet dus vooral zien als een kans.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Reisbalans.