Nieuws Mobiliteit
Dit bedrijf verhoogt zélf de kilometervergoeding: 'Op overheid wachten duurt te lang'
Sommige ondernemers willen niet wachten tot het kabinet eindelijk de onbelaste reiskostenvergoeding omhoog bijstelt. Daarom verhoogde Adformix uit Heerhugowaard zelf de kilometervergoeding voor freelance medewerkers. En flink ook: niet naar 23 cent, maar naar 29 cent. ,,We betalen dit uit eigen zak, want we vinden dat we niet langer op de overheid kunnen wachten.”

Sommige ondernemers willen niet wachten tot het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogt en komen zelf in actie. Foto: Shutterstock
Adformix is een B2B-mediabedrijf dat branded content produceert voor een breed scala aan opdrachtgevers. Een klein bedrijf met slechts vijf medewerkers, maar daaromheen een brede schil van freelancers. ,,Ons vaste team heeft een auto van de zaak dus daar speelde de reiskostenvergoeding niet direct een rol, maar voor onze freelancers des te meer”, vertelt managing director Adjo Poorter. ,,Wij zijn hartstikke blij met ons freelancerskorps, dus wilden we hun in deze lastige tijd tegemoetkomen.”
Lees ook: Werkgevers roepen kabinet op: snel hogere kilometervergoeding
Poorter staat ‘net als iedereen ook aan de pomp’, dus hij weet dondersgoed hoezeer de geëxplodeerde brandstofprijzen de zzp’ers raakt die hij veelvuldig inhuurt. ,,Wachten op de overheid vond ik geen optie, want die reageert altijd extreem laat op dit soort ontwikkelingen”, stelt hij vast. ,,Men doet daar vast wel zijn best, maar het zet voor nu gewoon geen zoden aan de dijk. De brandstofaccijns is wel snel aangepast, maar dat kun je direct aan de pomp regelen. En dan nog kent Nederland de duurste brandstof van heel Europa.”
‘Geen idee hoe de fiscus hierop gaat reageren’
Poorter hakte in maart snel de knoop door en stuurde zijn freelancers al vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een mail waarin hij voor onbepaalde tijd een verhoogde kilometervergoeding aankondigde. ,,Ik had geen zin om met centen te gaan rommelen, dus hebben we er direct een dubbeltje bovenop gegooid. Geen idee of dat te veel is of nog steeds te weinig. Ook weet ik niet hoe de fiscus hierop gaat reageren. We hebben het gewoon gedaan omdat we vonden dat het moest gebeuren.”
Adjo Poorter, managing director Adformix
"Ik had geen zin om met centen te gaan rommelen, dus hebben we er direct een dubbeltje bovenop gegooid"
Hij hoopt op daadkracht bij het kabinet om snel actie te ondernemen. Werkgevers, vakbonden en de autolobby schudden in elk geval stevig aan de boom. Staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) gaat kijken of een verhoging van de reiskostenvergoeding naar 23 cent per kilometer al per 1 juli kan worden ingevoerd.
Lees ook: CNV ziet meedelen personeel in bedrijfswinsten als oplossing hoge inflatie