Nieuws Mobiliteit

Uitbreiding op elektrisch bedrijfswagenaanbod: Citroën, Peugeot en Opel komen met waterstofbusjes

Autofabrikant Stellantis ziet toekomst in waterstof als een manier om het aanbod van emissievrije commerciële voertuigen aantrekkelijker te maken. Het ontwikkelt daarom een aangepaste versie van de basis die het nu gebruikt voor zijn elektrische busjes. Citroën, Peugeot en Opel zijn de eerste gelukkigen.

Joas van Wingerden (AutoWeek) 12 april 2021

Peugeot waterstof bus

Foto: Peugeot

Stellantis heeft al tal van volledig elektrisch aangedreven commerciële voertuigen in zijn aanbod, denk daarbij aan de Citroën ë-Jumpy, Opel Vivaro-e en Peugeot e-Expert, zo schrijft Autoweek. Daar komt op den duur een nieuwe emissievrije keuze bij: waterstof. Daarvoor stoomt Stellantis een platform klaar dat de basis van de eerdergenoemde elektrische busjes als beginpunt pakt, maar er een brandstofcel aan toevoegt. Het levert daarvoor een deel van de accucapaciteit in om ruimte te maken voor de opslag van waterstof en voegt de brandstofcel zelf toe in de motorruimte van de busjes, aangezien daar dan ruimte voor is.

Lees ook: 'Waterstof gaat Nederland duizenden nieuwe banen opleveren'

Accupakket heeft in basis 10,5 kWh capaciteit

Het resultaat is een elektrisch aangedreven bus die zijn elektriciteit haalt uit een voor een waterstofauto vrij groot accupakket, in plaats van dat de elektriciteit vanuit een krachtige brandstofcel snel via een klein accupakket doorgaat naar de elektromotor.

Stellantis noemt dit 'mid-power', het zoekt de middenweg tussen een krachtige brandstofcel en een brandstofcel die enkel als range-extender fungeert. Het accupakket heeft in deze basis 10,5 kWh capaciteit en de elektriciteit wordt uit 4,4 kilo waterstof door een 45 kW brandstofcel gegenereerd. Al met al moet het volgens Stellantis goed zijn voor minimaal 400 km actieradius (WLTP) bij een volle waterstoftank en uiteraard is die in slechts enkele minuten weer bij te vullen.

Eind dit jaar eerste waterstof-Jumpy, -Vivaro en -Expert

Het grote voordeel van de aanpak is volgens het concern dat de bekende elektrische busjes op deze manier met een brandstofcel nog steeds evenveel ruimte bieden. Ook hoeven er geen grote structurele veranderingen doorgevoerd te worden op het ontwerp van de busjes. Eind dit jaar moeten de eerste busjes met deze basis van de band rollen en Stellantis geeft aan dat het concept in ieder geval naar Citroën, Opel en Peugeot gaat. Reken dus respectievelijk op een waterstof-Jumpy, -Vivaro en -Expert, maar er komt volgens Stellantis nog meer aan.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws