Nieuws Niet te kisten
Rijschoolhouder maakt juiste keuze en dwingt loyaliteit af
En toen waren daar opeens de coronamaatregelen die ondernemend Nederland volledig op z'n kop zetten. Het betekende voor veel ondernemers nieuwe, dus andere en soms ook noodzakelijke keuzes. In de dagelijkse serie 'Niet te kisten' zetten we die ondernemers in de spotlights. Vandaag: rijschoolhouder Joyce Tans-Aangeenbrug.
Niet te kisten is een nieuwe dagelijkse fotoserie op De Ondernemer. De afgelopen weken zijn door Nadja Willems de meest uiteenlopende ondernemers gefotografeerd. Die laten telkens op een originele manier zien wie zij zijn en waar zij voor staan. De foto's zeggen alles over hun ondernemersmentaliteit. Coronacrisis of niet, zij laten zich niet kisten.
Het was nou niet bepaald de beloning waar Joyce Tans-Aangeenbrug na haar carrièreswitch op gehoopt had. Ze toonde moed door uit het bedrijfsleven te stappen om geheel zelfstandig een rijschool te beginnen, bouwde gretig aan haar klantenbestand, maar kwam door de coronamaatregelen uiteindelijk drie maanden thuis te zitten.
Vol goede moed aan 2020 beginnen
,,Toen ik in augustus 2019 met de rijschool begon, gaf ik mezelf een jaar de tijd om het van de grond te krijgen. En dat lukte. Het ging zelfs zo goed dat ik aan het begin van het nieuwe jaar een kleine wachtlijst had en een financieel buffertje had opgebouwd. Ik was vol goede moed. In maart viel alleen alles in één klap weg.”
Lees ook: Deze masseur treurt niet om crisis en mikt op biologische supermarkt
Een belangrijk vraagstuk
De oprichter van Rijschool 3762 uit Soest vertelt dat de grond op dat moment onder haar voeten verdween. De crisis bracht niet alleen onzekerheid met zich mee, maar zette haar ook voor een belangrijk vraagstuk.
,,In eerste instantie werd het niet verplicht om je werk als rijschoolhouder neer te leggen. Velen reden dan ook gewoon nog door. Wat moest ik doen? Kiezen voor een inkomen of ten koste daarvan rekening houden met de maatschappij en stoppen. Mijn gevoel zei dat laatste, al was ik echt bang om mijn leerlingen daardoor kwijt te raken. Ik kon het me goed voorstellen dat zij gewoon wilde blijven lessen.”
"Er moet heel wat gebeuren wil corona mij onderuit halen"
,,Het was daarom heel mooi om te zien dat zij allemaal loyaal bleken te zijn. Iedereen had begrip voor mijn keuze en was bereid om alles rustig af te wachten. Het enige wat ik ondertussen kon doen, was de leerlingen updates over de situaties rondsturen en ze daarnaast online oefeningen en tips aanbieden.”
Zorgen over problematiek bij eventuele besmetting
Drie maanden thuiszitten is Tans-Aangeenbrug naar eigen zeggen niet in de koude kleren gaan zitten. Ze heeft drie kinderen en hoewel haar man zelfstandig aannemer is en zijn werk dus wel doorging, zou het gezin een serieus probleem hebben als hij onverhoopt tegen het virus aan zou lopen.
,,Daar hebben we ons wel zorgen over gemaakt. Ook omdat je niet weet hoe lang het allemaal gaat duren. Toch ben ik positief ingesteld en bedacht ik mij dat ik in het ergste geval zou kunnen solliciteren om tijdelijk weer een vaste baan te nemen.”
Lees ook: Yogalerares Lukkezen komt tot bezinning tijdens coronacrisis
Zo ver kwam het gelukkig niet. De zzp’er is tegenwoordig weer dagelijks in haar lesauto te vinden en draait zelfs overuren. ,,Normaal gesproken maak ik zo’n 24 uur per week, nu zijn dat er 36 omdat er natuurlijk een wachtrij is ontstaan. Ik moet nog steeds voorzichtig zijn met mijn uitgaven aangezien de meeste leerlingen vóór de crisis al een lespakket hadden afgenomen. Er komt dus nog niet veel binnen. Toch laat ik me niet van de wijs brengen. Er moet heel wat gebeuren wil corona mij onderuit halen.”