Gerrit van der Valk

Van der Valk Hotels & Restaurants

Van der valk hotels gerrit ondernemer

1928 - 2009

Gerrit van der Valk

Ondernemen kreeg Gerrit van der Valk met de paplepel ingegoten. Zijn ouders, Martinus en Rie van der Valk, hadden in 1929 boerderij De Gouden Leeuw in Voorschoten overgenomen en er een hotel met restaurant van gemaakt. Vader Martinus kocht voor elk van zijn kinderen een hotel, dat ze zelf tot een succes moesten zien te maken. Gerrit van der Valk, die in 1954 een hotel in Vught kreeg, was ondernemend en vastberaden er een groot familiebedrijf van te maken met hotels, motels en restaurants.

Ondernemer en horeca-icoon

Dat lukte Gerrit, naar eigen zeggen omdat hij ‘de handen altijd liet wapperen’ en wist wat ‘de gewone Nederlander’ wilde: goed vlees, groente en appelmoes, tegen een betaalbare prijs. Van der Valk was niet onomstreden: hij werd in de jaren negentig opgepakt op verdenking van belastingontduiking, een zaak die hij na jaren procederen afkocht. Het horeca-icoon bleef tot op hoge leeftijd betrokken bij het familiebedrijf, dat onder zijn leiding uitgroeide tot het grootste horecaconcern van Nederland.

Foto: ANP