Jacob Blokker

Blokker

1874 - 1944

Jacob Blokker

Verkopen kon Jacob Blokker wel: de Hoornse ondernemer verkocht een tijdlang landbouwgereedschappen op plaatselijke markten. Die zaken gingen zo goed, dat hij op het idee kwam die producten te verkopen in eigen winkel. Boeren kochten hun gereedschap eind negentiende eeuw vooral op de markt of lieten ze maken door een smid. Blokker wilde daar verandering in brengen door schoffels, hooivorken en andere benodigdheden voor boeren en tuinders op een vaste locatie te verkopen. Een inventief idee, dat in de praktijk goed uitpakte.

De ondernemer achter het 'Blokkertje'

Samen met zijn echtgenote Saapke Kuiper opende Jacob in 1896 de Goedkope IJzer & Houtwinkel, bijgenaamd ‘Blokkertje’, waar het al snel storm liep. Zijn prijzen waren laag, zijn marges en omzetten hoog en met de verkoop van huishoudelijke artikelen (en later elektrische apparaten) wist hij ook huisvrouwen als klant aan zich te binden. Met zijn uitgebreide assortiment en vele advertenties wist hij zich van concurrenten te onderscheiden.

Jacob breidde uit en had in 1926 zes Blokker-winkels, een aantal dat later nog flink zou groeien. In 2018 waren er maar liefst 430 Blokker-filialen in Nederland. Tot 2019 was de holding in het bezit van de Blokker-familie, die het in april dat jaar verkocht aan ceo Michiel Witteveen. Inmiddels is de naam van de holding veranderd in Mirage Retail Group.

Foto: de Blokker aan het Damrak in Amsterdam in 1989 (door Han van Gool).

Lees ook: De Ondernemerscanon: de belangrijkste ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis