Mijndert Pon

Pon Holdings BV

1931 - 2014

Mijndert Pon jr.

Tijdens zijn eerste baan bij rubberfabriek Pon Continental in Amersfoort, een tak van het bedrijf dat zijn grootvader was begonnen, liet Mijndert Pon junior al zien dat hij een neus voor zaken had. Binnen een paar jaar bouwde hij het kleine bedrijf uit tot een winstgevende bandenhandel met 150 werknemers. In 1964 werd hij gevraagd om zijn vader Ben, een slimme onderhandelaar en goede verkoper, op te volgen als directeur van het familiebedrijf Pon’s Automobielhandel B.V.

De grootste auto-importeur van Nederland

Ook hier volgde Mijndert Pon zijn zakelijk instinct om het bedrijf te laten groeien. Om klanten minder lang op hun bestelling te laten wachten, breidde hij het aantal automerken dat Pon importeerde uit met onder andere Audi en Skoda. Hij bood dealers ondersteuning in hun bedrijfsvoering, opende een nieuw hoofdkantoor en begon in 1972 Pon Beheer (sinds 1980 Pon Holdings), waarmee het familiebedrijf uitgroeide tot een miljardenbedrijf en de grootste auto-importeur van Nederland.

Foto: drie generaties van de Pon-familie in 1965. Vlnr: Ben Pon senior, Mijndert Pon senior en op de voorgrond Mijndert Pon junior.

Lees ook: De Ondernemerscanon: de belangrijkste ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis