Willem Vroom en Anton Dreesmann

V&D

1850-1925 / 1854-1934

Willem Vroom en Anton Dreesmann

Ze hadden allebei al een eigen textielwinkel gehad, dus zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann hadden de nodige ondernemerservaring toen ze in 1887 de eerste Vroom & Dreesmann openden in Amsterdam. Het concept: een winkel waar klanten kleding en ander textiel konden kopen voor lage, vaste prijzen. Bij buitenlandse fabrikanten kochten ze partijen goederen. De eerste vestiging begon klein, met drie man personeel en veel eigen werk – Dreesmann verzorgde de in- en verkoop, Vroom was verantwoordelijk voor de financiële zaken.

V&D als eerste moderne warenhuis

Maar het concept sloeg zo aan, dat de ondernemers twee jaar na opening al een tweede vestiging in de hoofdstad openden. In de daaropvolgende jaren volgden filialen in heel Nederland, van Rotterdam tot Tilburg en Utrecht. In 1905 telde Nederland al dertien V&D’s, met veelal mannelijke familieleden aan het hoofd, die intern werden opgeleid. In 1912 opende de V&D aan de Amsterdamse Kalverstraat: het eerste moderne warenhuis van Nederland. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste winkelketens van ons land.

Foto boven: de Vroom & Dreesmann aan de Kalverstraat, circa 1930 (credit Stadsarchief Amsterdam), onder: Anton Dreesmann (l) en Willem Vroom (r)

Lees ook: De Ondernemerscanon: de belangrijkste ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis