Nieuws Personeel

Acties dreigen bij Sprundels pluimveebedrijf Storteboom

Vakbond FNV geeft directie nog tot zaterdag de tijd voor een fatsoenlijk sociaal plan met een goede reiskostenvergoeding. Als de directie daaraan niet tegemoet komt, volgen er volgende week acties, zo schrijft BN De Stem.

Jos Hack 19 mei 2016

Pluimvee 1065

Er dreigen volgende week acties bij pluimveebedrijf Storteboom aan de Korte Hei in Sprundel. Het bedrijf sluit medio juli en zet haar activiteiten voort in een vestiging in Zeewolde. De 60 vaste medewerkers en 15 flexibele krachten kunnen mee die kant op, maar daar staat afgezien van de enorme afstand voor werknemers uit de omgeving van Sprundel een slechte reiskostenvergoeding tegenover. Omgerekend is het personeel 3 cent per kilometer in het vooruitzicht gesteld voor de 260 kilometer (heen en terug) die zij dagelijks moeten overbruggen. Voor vakbond FNV Voedingsindustrie is dat onaanvaardbaar. De bond eist een vergoeding van 19 cent per kilometer of een ontslagvergoeding op basis van de kantonrechtersformule die sinds vorig jaar van toepassing is.

De directie van Storteboom die woensdag niet bereikbaar was voor commentaar, krijgt tot zaterdag de tijd om in te stemmen met de eis van de vakbond. Zoniet, dan volgen er in de loop van volgende week acties.

Zeewolde"Op 12 mei hebben wij voor het laatst onderhandeld met de directie, maar zonder resultaat. Dinsdag is het bod van de werkgever tijdens een bijeenkomst met het personeel unaniem afgewezen", zegt vakbondsbestuurder John Klijn.

Hij stond er al van versteld dat er onder het personeel bereidheid was om dagelijks naar Zeewolde te reizen. "Een route waar je toch al niet vrolijk van wordt. Mensen zitten per dag drie uur in de auto om naar hun werk te gaan en dan krijgen ze die kilometers nauwelijks vergoed. Op die manier is het aanbod voor ander werk in Zeewolde nauwelijks serieus te nemen", zegt Klijn.

KilometervergoedingStorteboom, voluit 2 Sisters Storteboom, is een Engelse multinational en het op één na grootste pluimveeverwerkende bedrijf in ons land. In 2011 nam Storteboom het in Sprundel gevestigde familiebedrijf Branderhorst over. Op haar beurt had die onderneming in 2008 het Sprundelse poeliersbedrijf Frans Hazenbroek overgenomen. Bij die transactie ging de vestiging in Giessen dicht en verhuisde het personeel mee naar Sprundel. "Die werknemers krijgen nog steeds 19 cent per kilometer, maar raken die vergoeding in juli ook kwijt. Dat kan dus absoluut niet", vindt vakbondsman Klijn.