Nieuws Personeel

Afscheid van de onderbroeken in Haaksbergen

Het afscheid van de Haaksbergse weekmarkt deze woensdag kost haar meer moeite dan verwacht. Af en toe pinkt Thea Nobbenhuis (59) een traantje weg als wéér een collega of trouwe klant haar het allerbeste wenst. Wat wil je als je er gedurende tweeënveertig jaar elke woensdagochtend je handel hebt uitgestald.

Van onze redactie 26 december 2015

The nobbenhuis annina romita

Ook in Losser en Tubbergen was ze samen met haar echtgenoot Jan (66) wekelijks op de markt te vinden. Vele generaties kochten hun onderbroeken en pyjama’s bij de kraam van Nobbenhuis Onder- & Nachtmode. Net als haar man is Thea Nobbenhuis verknocht aan de markt. „Het persoonlijke contact met de klanten. En hun verhalen. Soms voelde ik me een soort maatschappelijk werker”, vertelt ze. „Daarom ging ik ook met slecht weer, als Jan het eigenlijk in zijn eentje wel afkon, mee naar de markt. Gewoon om de mensen extra aandacht te geven.” Een andere belangrijke sfeermaker is het onderlinge ‘geouwehoer’ van de marktkooplui. „Totaal anders dan in een winkel! Zelf ben ik niet zo’n ouwehoer hoor. Maar op afstand geniet ik er enorm van. Daarom houd je zo lang vol.”

Hard werkenHet is bikkelhard werken vertelt de Deldense marktvrouw. Vroeg uit de veren, in weer en wind. Zónder kachel. „Ja, ook bij min 18, terwijl ze in Friesland de Elfstedentocht schaatsten. Vooral in de beginjaren was het soms afzien. Toen stond je nog op klompen. Nu hebben we goede schoenen. En een lange onderbroek natuurlijk. Ach, van het inpakken na afloop en thuis een warm bad begon je vanzelf te ontdooien.”

Kraam blijft bestaanThea Nobbenhuis heeft nog steeds plezier in haar werk. Stoppen voelt dan ook niet als een opluchting. Het is meer een signaal dat er een kéér een punt achter moet. Vooral ook richting ‘marktdier’ Jan Nobbenhuis die in maart 67 jaar wordt. „Weet je, anders gá je maar door. Het is nu tijd voor andere dingen. Ik heb zin om te gaan schilderen en bloemschikken. Jan gaat nog even alleen verder. Tot aan zijn pensioen… zegt ie”, voegt ze er met een lachje aan toe. „Hoe dan ook, Nobbenhuis Onder- & Nachtmode blijft gewoon op de Haaksbergse weekmarkt. Want onze zoon Benno neemt het over.”

Foto: Thea Nobbenhuis (Annina Romita)