Nieuws Personeel

Alarm om werkdruk zorgcentra

Artwin Kreekel 19 november 2015

Werkdrukzorginstelling Amersfoorttehoog1065

De werkdruk bij de Amersfoortse zorginstellingen van Beweging 3.0 is zo exorbitant hoog, dat werknemers tot wanhoop worden gedreven. Dat stellen de vakbonden CNV en FNV op basis van tientallen klachten die ze de afgelopen weken ontvingen, zo schrijft het AD Amersfoort.

Medewerkers die uit radeloosheid huilend op de gangen lopen en zich vervolgens niet ziek durven melden, chronische onderbezetting en onduidelijkheid over het voortbestaan van hun baan. Wat er zich afspeelt binnen de muren van Amersfoortse woonzorgcentra en verpleeghuizen, liegt er volgens de vakbonden niet om. ”Mijn mailbox is werkelijk ontploft door het aantal klachten dat ik heb ontvangen,” zegt Karlijn Kasper, bestuurder van CNV.

De problemen zijn een gevolg van de reorganisatie die Beweging 3.0 op dit moment doorvoert, aldus Kasper. De organisatie, die in de regio Eemland met zo’n 2500 medewerkers actief is, krimpt onder meer de bestuurslaag in en heeft al diverse functies boventallig verklaard. ”Beweging 3.0 is niet de enige instelling die dit doet,” zegt Kasper. ”Het gebeurt in het hele land, ingegeven door bezuinigingen. Daar lig ik dus niet wakker van. Van de gevolgen die dit specifiek voor deze groep werknemers lijkt te hebben, wel. Dit kan écht niet.”

Volgens Hans van de Wijngaard, FNV-bestuurder, beperken de klachten zich niet tot één woonzorgcentrum of verpleeghuis. ”We zien dat het op meerdere plekken mis is. Werknemers hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Flexwerkers die worden ingehuurd voor een nachtdienst komen op het laatste moment bijvoorbeeld niet opdagen, waardoor er met veel te weinig mensen moet worden gewerkt. Soms staan er daardoor zelfs stagiairs alleen op een afdeling.”