Nieuws Personeel

'Ik krijg hier zóveel energie van'

Rob van Es | Foto: Milan Rinck 2 december 2015

Veganistischrestauranteten1065

Danielle Vol gooide het roer drastisch om en runt nu veganistisch restaurant Daantje Kookt Vega in de Nieuwstraat in Dordrecht. "Ik ben nu 7 dagen per week met het restaurant bezig Ik heb zelf geen tijd voor de administratie. Maar ik krijg hier zóveel energie van", vertelt ze woensdag in het AD.

Je hebt een zaak in de Nieuwstraat. Ben je een Dordtse van geboorte?

"Bijna wel. Toen ik 1 jaar was verhuisde ik van Geervliet met mij ouders naar Sterrenburg II in Dordrecht. Mijn vader is nu met pensioen. Hij was zelfstandig ondernemer: hij deed in afsluiters. Dat is iets met verbindingen tussen buizen en pijpen."

"De wereld van mijn vader en moeder is een heel andere dan waar ik nu mee bezig ben. Ze begrijpen het wel, maar ze vinden het wel een grote sprong en eigenlijk ook wel lastig allemaal."

Je was onderwijzeres op montessorischool Mozaïek en nu sta je aan het roer van een succesvol restaurant. Wat is er gebeurd?

"Ik was wel klaar met het onderwijs. Lesgeven zoals ik dat wilde, werd steeds lastiger. Er moest steeds meer aan administratie en verantwoorden worden gedaan. Een nieuwe uitdaging kwam langs. Eerst zag ik die niet zo, maar ik werd steeds enthousiaster."

"In 2003 ben ik gescheiden. Op een trommelles kwam ik Tim van der Holst tegen. Tim is drummer en zit in allerlei bands in Dordrecht. We gingen samenwonen. Hij was fel vegetarisch. Ik niet. En dat was heel irritant in het begin, want ik was dol op vlees. Ik kookte apart. Toen ben ik flexitariër geworden. Dus niet elke dag meer een stukje vlees op je bord."

Oké, maar dat is nog wat anders dan nooit meer vlees eten.

"De knop is nog maar kort om. Eind vorig jaar ben ik me er echt in gaan verdiepen en ontdekte ik de viezigheid van vlees. Wist je dat om één hamburger te maken er zoveel water nodig is, dat je daar drie maanden van zou kunnen douchen?"

"Ik weet het, ik ben een dromer, maar wel een positieve dromer. Ik snap bijvoorbeeld niet dat mensen lelijke dingen tegen elkaar zeggen. Eerlijkheid is ook zoiets. Ik kreeg ooit in de winkel een gulden te veel terug, ontdekte ik toen ik thuis kwam. Die gulden heb ik teruggebracht."

"Weet je, ik ben altijd een zweeftiepje geweest en daar schaam ik me niet voor. Maar ik ben niet naïef. Ik kan ook manipuleren hoor, dat heb ik als schooljuf wel geleerd.''

Heb je als positieve dromer ook een boodschap?

"Ik zeg altijd: geen vlees eten is beter voor jezelf, beter voor de dieren en beter voor het milieu. In die volgorde, wat mij betreft. We realiseren het ons niet, maar de wereld gaat kapot zo. Ik wil een groene planeet en dat is een wereld zonder vleesconsumptie of gebruik van dierlijke producten."

"Wij gaan de wereld redden. Ik heb het gevoel dat dat écht gaat gebeuren. We kunnen niet doorgaan zo. In 2050 is de wereldbevolking zo gegroeid dat we wel anders om moeten gaan met onze grondstoffen. En het kan ook heel goed. We hebben helemaal geen dieren nodig om ons te voeden en te kleden. Wat dat betreft al weer een stap verder: ik ben nu een overtuigd veganist. Ik heb dus niets dat van leer is bijvoorbeeld. Hoewel? Ik heb nog wel een oude leren portemonnee."

Hoe kijk je aan tegen vleesvervangers die er uit zien als een sappige karbonade?

"De Dutch Weed Burger met zeewier als smaakmaker is in ons restaurant een aanrader. Natuurlijk is het best wel gek dat je als veganist toch een - zeg maar - burgerervaring wil hebben. Ik zou best wel zonder dit type vleesvervangende producten willen, maar zover zijn we nog niet. Het is een mooie overgang van vlees eten naar vleesachtig eten.

"Zoiets als gefrituurde insecten eten vind ik geen alternatief. Dan moet er toch nog dieren dood. Ik sla nog geen vlieg dood. Spinnetjes zet ik voorzichtig weer buiten en als ik per ongeluk op een slak stap vind ik dat erg."

"Weet je, ik ben in een paar maanden tijd echt een soepmens geworden. Een dikke linzensoep bijvoorbeeld. Maar voor een blik witte bonen in tomatensaus kun je me ook wakker maken hoor.''

Eten je kinderen ook geen vlees?

"Onze tweeling (Max en Mees, 17 jaar) eet nog wel eens bij McDonald's. Dat gaat me aan m'n hart. Sinds Tim en ik veganistisch zijn, hebben zij - zeggen ze - meer behoefte aan vlees. Max en Mees zeggen soms dat we ons vleesloze principe opdringen, bijna als een geloof. Maar dat is écht niet zo."

"Veganisme is geen geloof, maar een overtuiging gebaseerd op de feiten. Maar al eet de tweeling af en toe graag vlees, ze zijn er wel trots dat ik Daantje ben begonnen. Max helpt zelfs mee in het restaurant."

Je restaurant - inclusief je nieuwe kijk op de wereld - is van een andere orde dan de dingen die je eerst deed?

"Ik ben nu 7 dagen per week met het restaurant bezig Ik heb zelf geen tijd voor de administratie. Maar ik krijg hier zóveel energie van. Ook natuurlijk omdat het past bij mijn visie op de wereld. Toen ik in mei dit restaurant begon, was ik mollig, maat 46. Nu ben ik 42. Misschien komt het doordat ik geen kaasblokjes meer eet. Maar - dat is waar - 's avonds op de bank trek ik graag een zak chips open. Nou ja, dan zal het wel door het harde werken komen. Ik voel me er in ieder geval prima bij."

En die leren portemonnee?

"Ja dat is wel een dingetje. Daar gaan we mee stoppen. Als mensen dit verhaal lezen, heb ik mijn oude leren portemonnee vervangen door een exemplaar van kunstleer."