Nieuws Arbeidsmarkt

'Zelfstandigen moeten weerbaarder worden door opbouw van financiële buffer'

De financiële weerbaarheid van zelfstandig ondernemers moet beter. Zij blijken het meest kwetsbaar tijdens de coronacrisis. Er moet daarom een weerbaarheidsreserve voor zelfstandigen komen, bepleit het Platform Toekomst van Arbeid in zijn analyse van de effecten van de coronacrisis op de arbeidsmarkt.

Van onze redactie 2 december 2020

Zelfstandig ondernemer opbouw buffer

De positie van zelfstandigen moet volgens het Platform Toekomst van Arbeid beter. Foto: Shutterstock

In het rapport Naar een schokbestendiger arbeidsmarkt breekt het Platform Toekomst van Arbeid (PTA) een lans voor zelfstandig ondernemers. Het platform komt met een voorstel voor zelfstandigen: de ‘weerbaarheidsreserve’. Het is een individueel opgebouwde reserve die zelfstandigen kunnen benutten bij ziekte, bij inkomensverlies en voor hun pensioen. Of dit verplicht moet worden of niet en of de overheid daarbij al dan niet fiscaal moet ondersteunen, laat het platform over aan een nieuw kabinet.

Lees ook: Commissie-Borstlap wil dat werkgevers flexwerk terugdringen met deeltijdontslag

Positie van zelfstandigen verbeteren

PTA is een brede maatschappelijke alliantie (zie kader) en geeft gehoor aan de oproep van de commissie-Borstlap om haar voorstellen verder te brengen. Borstlap bestudeerde de ongelijkheid in de Nederlandse arbeidsmarkt en kwam eind januari met een eindrapportage.

In een interview met het AD zegt Sieto de Leeuw, voorzitter van uitzendkoepel ABU en betrokken bij PTA, dat de positie van zelfstandigen beter moet. ,,Om hun positie te verbeteren, moeten zelfstandigen weerbaarder worden gemaakt. Zorg dat ze zelf verantwoordelijk worden en blijven voor hun inkomsten als er geen werk is, door ziekte of gebrek aan opdrachten.”

Het voorstel van een spaarpotje is een aanvulling op het rapport dat PTA al in juni uitbracht, ‘Investeren in mensen’, met een hele reeks aanbevelingen over werk, leren en verzekeren in de toekomst. Daarin doet het platform een aantal voorstellen zoals een basisbaan voor mensen die bij de gemeente aankloppen voor bijstand.

De tekst gaat onder de foto van Sieto de Leeuw verder.

Foto boven: Sieto de Leeuw, voorzitter van uitzendkoepel ABU.

Coronacrisis versterkt verschil op arbeidsmarkt

De coronacrisis versterkt het verschil tussen insiders en outsiders op de arbeidsmarkt. De Leeuw: ,,De insiders zijn de mensen met een vast contract, met veel zekerheden en van wie een deel bescherming krijgt door de NOW-regelingen. De outsiders worden in deze crisis hard getroffen: mensen met een tijdelijk contract of oproepcontract, uitzendkrachten die niet aan de referte-eis voor een WW-uitkering voldoen en zelfstandigen. Voor die groepen wordt niet of nauwelijks gezorgd. We hopen hiermee de politiek nog eens op het hart te drukken om echt werk te maken van de hervorming van de arbeidsmarkt. Niet een beetje, maar grondig.”

Samenstelling Platform Toekomst van Arbeid

Deelnemers zijn vertegenwoordigers van onder andere de Goldschmeding Foundation, AWVN, Cedris, UWV, VNG, NRTO, MBO-Raad, PO-Raad, het Verbond van Verzekeraars en de ABU.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.