Nieuws Arbeidsmarkt

Flexibiliteit bovenaan wensenlijst bij helft medewerkers

Flexibiliteit staat met ruim 50 procent bovenaan in de top 10 van onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2.000 werkenden door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer, onderdeel van Achmea. Naast flexibiliteit zijn een onbeperkt aantal vakantiedagen, opleidingsbudget en extra vakantiedagen door te sporten de secundaire arbeidsvoorwaarden die helpen om medewerkers te binden.

Van onze redactie 30 maart 2023

Flexibiliteit personeel medewerkers werkgevers arbeidsvoorwaarden centraal beheer

Foto: Shutterstock

Lees ook: Vast contract niet meer hoogste doel: zo krijg je wel jongeren in je personeelsbestand

Flexibiliteit vanuit werkgevers om uren en werkzaamheden zelf in te delen wordt steeds belangrijker. Zeker nu steeds minder medewerkers in Nederland een positieve werk-privébalans ervaren.

Martine Bolhuis, Business Partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer, licht de resultaten van het eerste trendonderzoek van 2023 toe: ,,Mogelijke verklaringen voor de teruglopende waardering voor de werk-privébalans sinds begin vorig jaar zijn de arbeidsmarktkrapte en minder mogelijkheden tot thuiswerken dan in de coronapandemie. Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt steeds krapper wordt, lijken werkgevers nog niet maximaal in te spelen op de behoeften van werkend Nederland als het gaat om onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Steeds meer medewerkers hechten waarde aan flexibiliteit en arbeidsvoorwaarden die gemak met zich meebrengen. Er liggen kansen voor organisaties die aandacht hebben voor eigentijdse arbeidsvoorwaarden, waarmee ze het verschil kunnen maken in het aantrekken van nieuw personeel en het behouden van talent voor hun organisatie."

Lees ook: Je personeel een sportabonnement geven: beter dan salarisverhoging?

Top 10 onderscheidende arbeidsvoorwaarden:

  1. Flexibiliteit (50 procent)
  2. Onbeperkt aantal vakantiedagen (36 procent)
  3. Extra vakantiedagen door te sporten (33 procent)
  4. Onbeperkt opleidingsbudget (23 procent)
  5. (Half) Betaalde sabbatical (22 procent)
  6. Klimaatbudget/verduurzamingsbudget (14 procent)
  7. Kinderopvang op het werk (13 procent)
  8. Wekelijkse stoelmassage (10 procent)
  9. Vrijwilligerswerk tijdens werkdagen (7 procent)
  10. Wekelijkse strijk- en boodschappenservice op kantoor (6 procent)

Verduurzamingsbudget voor medewerkers

Medewerkers willen graag samen met hun werkgever kijken naar hun werkweek en daar invloed op hebben. Ze hebben behoefte aan flexibiliteit en kiezen graag arbeidsvoorwaarden die passen bij hun levensfase. Daarnaast is het opleidingsbudget een belangrijke voorwaarde voor medewerkers. Het aanbod van extra vakantiedagen, het opbouwen van extra vakantiedagen door te sporten, mogelijkheid tot het nemen van een half-betaalde sabbatical en een budget voor verduurzaming van je woning zijn andere veelgenoemde voorwaarden.

Deze initiatieven worden lang niet in alle organisaties aangeboden, hoewel hier dus wel behoefte aan is. Bolhuis: ,,Er liggen nog voldoende kansen voor werkgevers. Die kunnen het verschil maken of je als bedrijf talent kunt aantrekken en behouden. Het bieden van flexibiliteit is een quick win."

Lees ook: Werknemers willen méér in tijden van arbeidsmarktkrapte: goede balans tussen werk en privé

Tot slot zit hier volgens Bolhuis een belangrijk inzicht. ,,Als je een aantrekkelijke werkgever in een krappe arbeidsmarkt wil zijn, dan is het belangrijk om de dialoog aan te gaan met je medewerkers over wat zij belangrijk vinden en waar zij hulp bij zouden willen van hun werkgever. En dan kom je mogelijk uit op minder voor de hand liggende afspraken. En die zijn nodig, zodat je als organisatie aantrekkelijk blijft voor je medewerkers."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws