Nieuws Arbeidsmarkt

Kloof dichten tussen mbo en hbo: deze jonge ondernemer doet het met stages

Boy Rolloos staat in de Top100 van jonge duurzame ondernemers als ceo en mede-oprichter van Forest Living in Zwolle. Een startup die de wereld door wonen energie- en CO2-neutraal wil maken. De 28-jarige heeft nog een andere passie: studenten via stages ondernemende vaardigheden aanleren en de kloof tussen mbo en hbo te dichten. ‘Zo halen we als bedrijf meteen nieuwe inzichten en creativiteit binnen.’

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 30 december 2021

Boy rolloos forest living rvo

Forest Living ontwerpt nieuwe modulaire woningbouwconcepten. Een groot aantal van de 14 medewerkers heeft een mbo-achtergrond en is later naar het hbo doorgestroomd. ,,Ik vond die kloof destijds best groot, omdat ze op het hbo veel sneller door de stof gaan. Zo moet je in één semester eenzelfde aantal boeken doornemen, dat je gedurende een heel collegejaar op het mbo behandelt”, verklaart Rolloos zijn passie om die kloof te verkleinen. ,,Dat doe ik via stages in ons bedrijf en gastlessen bij de opleiding Ondernemen en Retail en het iLab Green Pac, een innovatiecentrum van Windesheim. Daarnaast doen wij actief mee aan het stimuleringsprogramma Doorstroom van Deltion en Windesheim.”

Ook heeft hij in 2019 met het Windesheim businesscollege tijdens een weekeinde rond een woonvraagstuk een hackathon georganiseerd voor een groep van 20/25 studenten, inclusief overnachting. ,,De studenten kwamen met ideeën hoe je zonder tussenkomst van een architect zelf een woning bij de bouwer kunt afnemen. Het belangrijkste element van hun oplossing: zorg voor een regionale wortel en betrek makelaars erbij.”

Rolloos organiseerde een hackathon met het Windesheim businesscollege. Foto: RVO.

Eén met het team

Het bedrijf heeft zo’n 4 tot 5 stagiaires per jaar van zowel mbo als hbo. Rolloos: ,,Het is voor studenten belangrijk om vaardigheden als communicatie, een ondernemende houding, concentratie en timemanagement aan te leren. Dat kan goed in een werksetting en daarom zijn goede stages zo belangrijk. Niet een stage waarmee je alleen maar wat hand- en spandiensten mag doen, maar één waar je echt onderdeel van het team bent, zodat je van je collega’s kunt leren. We werken hier bewust met een mix van vooral jonge mensen en wat oudere collega’s die het klappen van de zweep kennen. Zij helpen ons mee de nieuwe generatie toe te rusten en samen aan een CO2-neutrale toekomst te werken.”

Rolloos hoopt daarnaast afstudeerstagiaires van het mbo mee te geven hoe het is om steeds meer informatie te moeten opnemen, daarin het overzicht te bewaren en sneller stapjes te kunnen maken naar het hbo. ,,Dat betekent dat ze worden meegenomen op hbo-denkniveau en gaan werken met de zogenoemde Agile-scrummethodiek.”

Lees ook: Waarom ondernemers meer krijgen uit een samenwerking met het onderwijs dan ze denken

'Hoe zit je in je vel?'

De medewerkers beginnen dagelijks met een dagstart. De mbo- en hbo-stagiaires doen daaraan mee. Rolloos: ,,We vragen dan: hoe zitten jullie in je vel? Wat houd je bezig? Ook bespreken we wat we die dag gaan doen. Dat laatste moeten deze stagiaires ook in één minuut presenteren voor de groep. Zo leren ze meteen presentatievaardigheden en pak je ook al empathie voor elkaar mee. Daarnaast maken wij “Foresters” twee keer per week tussen de middag een gezamenlijke wandeling. Ook dat is belangrijk, omdat je dan over hele andere dingen praat dan tijdens het werk. Dat kunnen de problemen in de wereld zijn, maar ook het uitspreken van ambities.”

Vanwege het DNA van het bedrijf krijgen de studenten ondernemerschap en ondernemend zijn haast vanzelf mee. Werknemers krijgen bedrijfsaandelen en dat zorgt voor mede-eigenaarschap. Rolloos: ,,Je moet met z’n allen durven door te groeien en iedereen draagt daaraan bij.”

Lees ook: Hoe deze ondernemer al 12 jaar succesvolle stagiaires vindt

Openstaan voor verbeterideeën van studenten

Rolloos wil andere ondernemers meegeven dat samenwerking met een onderwijsinstelling meer creativiteit biedt als je afgestudeerden de ruimte geeft om verbeterpunten in jouw organisatie aan te dragen. ,,Durf te luisteren en open te zijn, want studenten komen soms met briljante ideeën. Zo hebben we op advies van een student een machine laten ontwikkelen, waaraan we zelf nooit hadden gedacht. En kwam een afstudeerstagiaire Human Resources HR met het idee om ook onze interne organisatiewaarden in kaart te brengen. Daarnaast prikkel je je eigen medewerkers ook op een andere manier naar hun werk te kijken en verder te leren.”

Ondernemers van morgen

Boy Rolloos is een van de acht ondernemers in de serie De betrokken ondernemer, Samenwerken met het onderwijs in je regio. In deze serie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertellen ondernemers uit de praktijk hoe zij jongeren helpen met het ontwikkelen van hun ondernemende talenten. Spreekt dit verhaal je aan en wil je meer weten? Meld je dan aan voor de online sessie 'Samenwerken met het onderwijs levert je altijd wat op' op 2 februari 2022 en ga in gesprek met betrokken ondernemers.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws