Blog Arbeidsvoorwaarden

Het ideale kerstgeschenk voor je personeel kiezen doe je zo

Kerstmis staat weer voor de deur en dat betekent dat ondernemers op zoek gaan naar een leuk kerstcadeau om hun medewerkers te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. In deze gastblog brengt Jeroen Schurink van Van Helden Relatiegeschenken je op de hoogte van de trend op het gebied van kerstgeschenken.

Jeroen Schurink 23 november 2019

Kerstpakket

Jaarlijks worden maar liefst 6 miljoen kerstgeschenken besteld en uitgedeeld. Waar de crisis tien jaar geleden zorgde voor karige – of zelfs voor algehele afwezigheid van – kerstpakketten, is de economie inmiddels weer aangetrokken en dat merk je ook aan de inhoud van de pakketten. Nu de leukste tijd van het jaar weer bijna aanbreekt, is het ook voor werkgevers tijd om zich te oriënteren op een geschikt kerstgeschenk voor hun medewerkers. Maar hoe en waarmee maak je jouw personeel vandaag de dag blij?

Kerstpakket

Het schenken van een kerstpakket is een traditie die al eeuwen bestaat en zijn oorsprong kent in de 19e eeuw. In die tijd was het gebruikelijk dat het personeel dat bij het boerengezin inwoonde een mand met heerlijke etenswaren – zoals brood gebakken met rozijnen en amandelspijs – meekreeg. Ook bezoekers die rond de kerstdagen aan de deur kwamen om de boer en zijn gezin een zalig kerstfeest te wensen, kregen iets lekkers mee. Immers, met een goedgevulde mand – en buik – werd het kerstfeest nóg feestelijker. Uit dit gebruik is de traditie zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen ontstaan.

Alternatieven

Hoewel het traditionele kerstpakket met levensmiddelen – zoals een fles wijn, marshmallows, olijf olie en luxe pasta – steeds vaker vervangen wordt door alternatieven, blijft het kerstgeschenk de manier voor werkgevers om hun blijk van waardering te uiten. Anno 2019 is Kerstmis nog altijd het ultieme moment om werknemers te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Een waardering in de vorm van een beloning bevordert namelijk de verbinding, samenwerking en motivatie. Een win-win situatie dus.

Verrassingspakket

Uit een enquête van Radar blijkt dat Nederland het liefst een verrassingspakket als kerstgeschenk ontvangt. De helft van respondenten gaf aan verrast te willen worden, 36% ontvangt het liefst een waardebon en kiest liever zelf een cadeau uit. De overige, minder populaire opties zijn: één groot cadeau (4%), een schenking aan een goed doel (6%) of liever helemaal geen kerstgeschenk (5%). Daarnaast blijkt dat men het liefst handige gadgets zoals speakers, oordopjes of powerbanks of mooie woonaccessoires voor in huis ontvangt.

"De gemiddelde bedragen voor het kerstgeschenk zijn de afgelopen jaren flink gestegen van 35 naar 45 euro per werknemer"

Jeroen Schurink, Van Helden Relatiegeschenken

Gepersonaliseerde kerstgeschenk

Tegenwoordig nemen werkgevers de tijd om zelf een verrassingspakket met zorg samen te stellen. Daarnaast blijkt uit de afgelopen jaren dat de boodschap van het kerstpakket ook steeds belangrijker wordt. Werknemers hechten waarde aan een origineel gepersonaliseerd kerstgeschenk en vinden het belangrijk dat het geschenk niet zomaar aan iedereen gegeven had kunnen worden. Ook het moment waarop het geschenk wordt gegeven, wordt steeds persoonlijker: bijvoorbeeld tijdens de kerst- of eindejaarsborrel inclusief persoonlijk bedankwoord.

Door een origineel en persoonlijk kerstgeschenk cadeau te geven en te kiezen voor een thema als duurzaamheid, gezondheid of sportiviteit, onderscheidt de werkgever zicht ten opzichte van anderen. Een effectieve manier om het bedrijf te positioneren naar de werknemers toe en de relatie te versterken.

Kosten van het zakelijk kerstgeschenk

Een andere manier waarop de werkgever zich onderscheidt ten opzicht van andere bedrijven is door wat meer uit te geven aan het kerstgeschenk en zo loyaliteit onder zijn of haar medewerkers te creëren. Zo zijn de gemiddelde bedragen voor het kerstgeschenk de afgelopen jaren flink gestegen van €35,- naar €45,- per werknemer. Ook een uitgebreid kerstpakket waaraan meer dan €150,- besteed wordt, is tegenwoordig geen uitzondering meer.

Belastingvoordeel bij het schenken van kerstpakketten

Grote kans dat werknemers in 2020 zelfs nóg meer over hebben voor het kerstgeschenk, omdat de overheid de regels omtrent het schenken van kerstcadeaus wil vereenvoudigen. Het wordt makkelijker om het personeel te trakteren op bijvoorbeeld een mooi kerstgeschenk of een leuk bedrijfsuitje dankzij een verruimde werkkostenregeling. Waar nu nog 1,2% van de totale loonsom aan vergoedingen besteed mag worden, wordt dat in 2020 maar liefst 1,7% van de totale loonsom tot 400.000 euro.

Kortom, wil jij deze kerst sier maken met jouw kerstgeschenk? Dan doe je er verstandig aan om een origineel en persoonlijk verrassingspakket voor je medewerkers samen te stellen. Weet jij al wat je jouw medewerkers dit jaar gaat schenken?