Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Scholingsbudget personeel blijft vaak op de plank liggen

Werkgevers hebben steeds hogere budgetten beschikbaar voor de doorontwikkeling van personeel. Dat blijkt niet genoeg te zijn, de budgetten blijven vaak ongebruikt op de plank liggen. Zo blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2023, een jaarlijks onderzoek van Motivaction/Sparkey in opdracht van leerplatform Studytube

Van onze redactie 23 februari 2023

Budget personeel ontwikkeling

Bron: Shutterstock.

Het individuele scholingsbudget is in een jaar gestegen met gemiddeld 25 procent, van 800 euro in 2021 naar 1000 euro in 2022. Tegelijkertijd blijft er meer op de plank liggen dan de jaren daarvoor. Zo bleef bij bijna 40 procent van de organisaties de helft of meer van het geld onbenut. Dat was in 2020 31 procent en in 2021 29 procent.

Lees ook: Je personeel een sportabonnement geven: beter dan salarisverhoging?

Scholingsbudget als oplossing voor krappe arbeidsmarkt

Volgens Studytube gaat het naar schatting om honderden miljoenen euro's. Opvallend en zonde, vindt directeur Homam Karimi van Studytube. ,,Je kunt niet tevreden zijn als er zoveel geld én ontwikkelpotentieel blijft liggen. Leren en ontwikkelen helpt om medewerkers flexibeler en duurzamer in te zetten. En in deze krappe arbeidsmarkt wil je talent groeikansen bieden. Zo houd je mensen ook aan boord."

Volgens het onderzoek maken zeven op de tien bedrijven maximaal driekwart van het totale budget op.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws