Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Werkgevers jarenlang geteisterd met onterechte en hoge boetes Arbeidsinspectie

Sinds de invoering van de fraudewet in 2013 heeft de Inspectie SZW stelselmatig en onterecht hoge boetes opgelegd. Dat schrijft het Financieele Dagblad maandag op basis van eigen onderzoek.

Marieke de Ruiter (de Volkskrant) | Foto: Raymond Rutting 19 oktober 2020

Bouwvakker ongeregistreerd werkgever boetes arbeidsinspectie

Foto: Usplash

De Inspectie deelde de afgelopen zeven jaar zo’n 20.000 boetes uit van opgeteld ruim 200 miljoen euro, meldt FD. Volgens het jaarverslag over 2019 dat de krant heeft ingezien, moest de dienst over dat jaar 15 procent van de boetes (deels) terugbetalen nadat ondernemers succesvol bezwaar hadden gemaakt.

Advocaten zeggen dat het werkelijke aantal onterechte boetes nog veel hoger ligt. Echter konden niet alle gedupeerde ondernemers de juridische strijd aangaan omdat deze in sommige gevallen nog duurder uitviel dan boete zelf.

Lees ook: Nieuwsuur: app CoronaMelder brengt werkgevers in de problemen

Vergelijking toeslagenaffaire

Het harde beleid van de arbeidsinspectie komt voort uit de Fraudewet van 2013 die als doel had de sanctiemogelijkheden aan te scherpen om de bestrijding van misbruik en fraude met uitkeringen te versterken. De strengere controles op kinderopvangtoeslag komen tevens voort uit deze wet. In het FD wordt dan ook de vergelijking gemaakt met de beruchte toeslagenaffaire.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.