Nieuws Personeel

ASML floreert dankzij innovatieve technologie

Nu de toepassing van extreem ultraviolet licht in de chipindustrie een succes lijkt te worden, ziet de toekomst van ASML er rooskleurig uit. ,,De behoefte aan chips blijft alleen maar groeien", zegt topman Peter Wennink in het AD.

HARRIE VERRIJT 20 januari 2017

ASML 6

Meer dan vijftien jaar aan research en miljarden euro's zijn er geïnvesteerd in het oplossen van bijna onoplosbare problemen. Maar nu kan ASML eindelijk de vruchten plukken van de technologie met extreem ultraviolet licht, EUV. Daarmee is het mogelijk om chips te produceren met een nog grotere rekenkracht of opslagcapaciteit.

Klanten van de Veldhovense chipmachinefabrikant hebben achttien bestellingen geplaatst van de peperdure machines die deze techniek toepassen (kosten: 110 miljoen euro per stuk).

Nu zal ASML (9.000 werknemers in Nederland) flink moeten aanpoten om dit jaar al 12, volgend jaar 24 en in 2019 liefst 48 EUV-machines te bouwen. Dan gloort in 2020 een omzet van 11 miljard euro; een miljard meer dan eerder voor dat jaar werd verwacht.

Impact

,,Iedereen is hier zo goedgemutst", steekt Wennink van wal. Wie je ook tegenkomt bij ASML, op de parkeerplaats, in de receptie en bij de liften, overal zijn vrolijke mensen. En met reden, meent de topman. ,,Dit heeft zó'n impact. De behoefte aan chips is al groot en blijft alleen maar groeien. Niet alleen door mobiele telefoons en tablets. Als je de ontwikkelingen ziet op gebied van zelfrijdende auto's, sensoren met het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en het bewerken van enorme hoeveelheden computerdata. Het zijn allemaal revoluties waarvoor steeds meer en steeds betere chips nodig zijn. Daarvoor hebben wij de machines."

Klanten

Dat zijn vanaf nu dus ook EUV-machines. Wennink is ervan overtuigd dat daarmee de komende tien tot vijftien jaar de ontwikkeling van chips kan worden gevoed. ,,Zoals onze klanten Intel, TSMC en Samsung ons in 2012 hielpen door een deel van het onderzoek naar EUV te vergoeden, zo helpen wij nu onze Duitse lenzenleverancier Carl Zeiss SMT. Die gaat nu de speciale spiegels voor EUV doorontwikkelen, waarmee we na 2020 onze machines kunnen blijven verbeteren. Onze klanten kunnen met EUV nu al de details op chips eerst verkleinen naar 7 en daarna naar 5 nanometer (miljoenste millimeter, red.). Na 2020 kunnen dan stappen naar 3, 2 en 1,5 nanometer worden gemaakt."

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de chipmachines gaat de komende tijd gewoon door, zegt Wennink. ,,De snelheid moet nog steeds omhoog. Op korte termijn moeten we een snelheid van 125 chipschijven (met ieder honderden chips, red.) per uur kunnen produceren, op lange termijn willen we naar 185 chipschijven per uur. Ook moeten de machines langer achter elkaar kunnen draaien. Het verbeteren van machines heeft bij ons altijd topprioriteit gehad en dat is nu niet anders."