Nieuws Personeel

'Doorstoten naar de top gaat langzaam, want we komen van ver'

Michiel Couzy | Foto: Geert Broertjes 11 december 2015

Rabobankbaarsma1065

Econoom Barbara Baarsma (46) van de Universiteit van Amsterdam zal per 1 april een topfunctie bekleden bij Rabobank. "Het is een feit dat meer vrouwen doorstromen naar topfuncties", vertelt ze aan Het Parool.

Barbara Baarsma is een van de meest vooraanstaande economen bij de UvA. Bij de universiteit is ze hoogleraar marktwerking en directeur van SEO Economisch Onderzoek. Ze gaat vanaf 1 april leidinggeven aan het economisch onderzoek en de kennisontwikkeling van de Rabobank. Ze zal rechtstreeks rapporteren aan topman Wiebe Draijer en neemt de plaats in van Wim Boonstra, het economisch gezicht van de bank. Hiermee is Baarsma een van de weinige vrouwen aan de top van een Nederlandse bank.

Ze maakt haar aantreden bekend op het moment dat de bank aankondigt afscheid te nemen van negenduizend werknemers. Hard en naar voor de mensen, maar ook een logisch gevolg van de strategische keuzes die de bank maakt, laat ze weten. "Rabobank zal in de komende jaren volop investeren in de bediening van de klanten. Maar ze moet ook zorgen voor een sterkere balans en voor betere financiële resultaten."

Vanwaar de overstap van de universiteit naar een bank?"Omdat ik Rabobank een mooie organisatie vind, in een voor Nederland zeer relevante sector. De coöperatieve aard van de bank spreekt me aan. De banken werken aan het terugwinnen van het vertrouwen van klanten en toezichthouders. Ik wil daar vanuit Rabobank graag aan bijdragen."

U blijft hoogleraar aan de UvA. Zijn die twee functies te combineren?"Zeker. Als directeur kennisontwikkeling bij de Rabobank is het van belang om aangesloten te blijven op de wetenschappelijke inzichten en als hoogleraar is het belangrijk om de ervaring uit de praktijk in te brengen. Als hoogleraar profiteer ik dus van mijn rol bij Rabobank en andersom."

Maar kunt u als hoogleraar en economie nog wel kritisch zijn over Rabobank bij een eventuele nieuwe bankencrisis of schandaal?"Ik zou niet weten waarom niet. Ik ervaar een open cultuur bij Rabobank en ben ervan overtuigd dat er ruimte is voor onafhankelijke denkers."

De hoofdeconoom bij ING is ook een vrouw, Marieke Blom. Zijn vrouwelijke economen in opmars?"Dat weet ik niet. Feit is dat meer vrouwen doorstromen naar de top en subtop van organisaties. Dat gaat langzaam, want we komen van ver. Toch is geduld beter dan zoiets als een quotum. Dat heeft in mijn ogen alleen maar averechtse effecten, zoals de labeling als excuustruus."

"Ik word overigens geen hoofdeconoom. Als directeur kennisontwikkeling ben ik inhoudelijk betrokken, maar mijn opdracht is breder."

Uit cijfers van DNB blijkt dat de Nederlandse economie groeit, maar niet al te uitbundig. Hoe staan we ervoor?"Op dit moment zien we inhaalgroei na zeven magere jaren. Het herstel is breed gedragen, door groeiende export, bedrijfsinvesteringen en uitgaven van huishoudens, en ook de overheid. Maar de groei is ook voor een deel afhankelijk van de kunstmatig lage eurokoers, die onze exportpositie versterkt, en van de lage olieprijs. Om ook de structurele groei aan te wakkeren, is er nog wel werk aan de winkel. Herziening van het belastingstelsel, modernisering van de arbeidsmarkt en andere hervormingen zijn nog steeds hard nodig."