Nieuws Personeel

Bedrijf dicht loonkloof, 125 vrouwen krijgen salarisverhoging

Pensioenuitvoerder APG geeft 125 vrouwen salarisverhoging om de loonkloof binnen het bedrijf te dichten. Uit eigen onderzoek bleek dat vrouwen gemiddeld 2,2 procent minder beloond worden dan mannen.

Redactie De Ondernemer / MVO 22 mei 2019

Salarisverhoging 125 vrouwen om loonkloof te dichten

HR-directeur Marloes Sengers van APG vertelt dat veel mensen zich afvroegen of er binnen het bedrijf een loonkloof was. Sengers besloot het uit te zoeken en kwam tot de conclusie dat de vraag van haar collega’s gerechtvaardigd was; er bestond een beloningsverschil tussen mannen en vrouwen.

Sengers kwam tot de ontdekking dat mannen binnen APG gemiddeld 19 procent meer verdienen dan vrouwen. Dat valt deels te verklaren omdat vrouwen vaak parttime werken, het verschil in werkervaring, functie, leeftijd en opleidingsniveau. Toch blijft er buiten deze onderdelen om een verschil van 2,2 procent. ,,Dit gaat om alle vrouwen versus alle mannen", zegt ze tegen RTL Z. ,,Beloningsverschillen zullen er altijd zijn, maar als blijkt dat vrouwen gemiddeld 2,2 procent minder beloond worden dan mannen, dan moet je dat aanpassen”, aldus de HR-directeur.

Lees ook: Zo zorgt software-gigant Salesforce voor een ‘werkhemel’ voor zijn personeel

Pensioenuitvoerder direct in actie

APG komt direct in actie door de verschillen recht te trekken. Sommige vrouwen gaan er zelfs met tien procent op vooruit. De pensioenuitvoerder is na softwarespecialist Salesforce het tweede bedrijf in Nederland dat op deze manier handelt. Hoewel de loonkloof er in algemene zin nog altijd is, nemen de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen wel af in Nederland. Volgens het CBS verdienen mannen in het bedrijfsleven 7 procent meer dan vrouwen. Binnen de overheid is dat 5 procent.

Bijzonder dat bedrijf loonkloof dicht

Jaap van Muijen is hoogleraar arbeidspsychologie aan Nyenrode en vertelt RTL Z dat het bijzonder is wat APG doet. ,,Ik ken geen bedrijf dat dit uit zichzelf rechttrekt. Heel goed dat grotere werkgevers voorbeeldgedrag laten zien.” Hij zegt dat vrouwen doorgaans minder lef hebben bij de salarisonderhandelingen en dat de beloningsverschillen daar dus al ontstaan.

Van Muijen vindt het een slechte zaak dat HR-managers deze verschillen creëren. In de eerste plaats omdat het maatschappelijk niet te accepteren valt en ten tweede omdat het tot ‘psychologische contractbreuk leidt. ,,Ze kunnen het gaan compenseren door ergens anders te gaan werken, minder hard te werken of een 9-tot-5-mentaliteit aan te nemen.”