Nieuws Personeel

Bedrijven helpen jeugd

ANDRÉ OERLEMANS 20 november 2015

Bedrijvendordrechthelpenjeugdaanbaan1065

Randstad adopteert werkloze jongeren. Albert Heijn begeleidt ze met jobcoaches en buddy's en Buijtenhek Autoservice leidt ze op tot monteurs. Werkgevers in de regio Dordrecht bieden steeds meer werkloze jongeren een baan aan, dat schrijft het AD De Dordtenaar.

Acht bedrijven tekenden gisteren op het Dordtse Leerpark het regionaal Werkakkoord Jeugdwerkloosheid, een uitvloeisel van het landelijk akkoord dat de ministers van Sociale Zaken en Onderwijs op 31 maart sloten met 75 bedrijven. Achttien daarvan zijn ook in de Drechtsteden actief en worden door UWV en sociale dienst gestimuleerd jongeren zonder diploma, met een beperking of een ander rugzakje aan te nemen.

Bij zijn rondgang langs de regionale bedrijven zag de Dordtse wethouder Bert van der Burgt van sociale zaken dat ze daar al volop mee bezig zijn. "Ik wist niet dat ze zich hier zo voor inspannen. Het omgaan met jongeren zit in hun genen", vertelt hij.

Zo hebben alle intercedenten van Randstad werkloze jongeren onder de 27 jaar geadopteerd, voor wie ze net iets harder zoeken naar een passende baan. "Op die manier hebben we al 170 jongeren aan werk geholpen", meldt regiomanager Renate Steenbergen.

De vier Dordtse vestigingen van Albert Heijn hebben al zeven kansarme jongeren in dienst genomen. "Ze krijgen bij ons een interne- en externe jobcoach en op de werkvloer een buddy. Dat geeft ons en de jongere rust", legt Brigitte Beijer van AH Maasplaza uit.

Michel Buijtenhek was vroeger zelf ‘zo’n jongere’. "Daarom vind ik het normaal om hen een kans te geven om een baan te vinden", zegt hij. Hij leidt zo’n 25 jongeren per jaar op als monteur of vorkheftruckchauffeur. Voor zijn eigen garagebedrijf of voor collega’s. Het Dordtse Cofely, actief in de petrochemische industrie, heeft een eigen leerschool waar het jaarlijks 15 tot 20 werkloze jongeren opleidt. Walter Weeda leidt Wajong-jongeren op in zijn Verhage restaurants, van wie sommigen bij McDonald’s terecht komen. Ook die fastfoodketen is actief op dit vlak. "Een jongen die helemaal onderaan begon en die bijna niets kon, is nu onze beste medewerker", vertelt manager Pieter Honing.

De afgelopen twee jaar slaagden de Drechtsteden erin duizend werkloze jongeren aan een baan, werkstage of opleiding te helpen. Komend jaar stelt de regio zich hetzelfde doel en moeten minstens 250 jongeren uit de WW of bijstand werk hebben gevonden.

Het aantal jongeren in de WW daalde in deze regio sinds 2013 met 6,5 procent, terwijl dat landelijk met 4,5 procent steeg. Het aantal jongeren in de bijstand steeg in die periode echter met 25 procent, terwijl dat landelijk gelijk bleef. Begin dit jaar zaten 873 jongeren zonder werk.