Nieuws Personeel

Beetje klef maar de smaak is oké

Jeroen Kreule | Foto: Shody Careman 9 december 2015

Bakkerssmaaktestbroodbakmachines1065

Vooral heel sceptisch, was het bakkerspanel vooraf over de broodbakmachines. Dit heeft toch niets met bakken te maken? Toch viel het resultaat de testers alleszins mee.

Verbaasde blikken en fronsende wenkbrauwen van leerlingen in de bakkerij van het Cingel College in Breda, wanneer vier broodbakmachines op een brandschone werkbank worden neergezet. De meeste brood- en banketbakkers in spé begrijpen er geen snars van: zo'n apparaat heeft toch echt helemaal niks te maken met brood bakken? Het is vullen, aanzetten, wachten, klaar. Geen kunst aan. En niet te eten natuurlijk.

Vakdocent Hans Elbers van Brood&Banket stelt zijn leerlingen gerust: de broodbakmachines zijn niet bedoeld als lesmateriaal. Op Rens en Djari - derdejaars - na kunnen ze dus rustig verder gaan met het maken van appelflappen, gevuld speculaas en, vooruit, échte broden.

Elbers, zijn collega Bas Barten en de twee leergierige leerlingen willen graag meewerken aan een broodbakmachinetest. Er is alleen een maar: de panelleden zijn sceptisch. Heel sceptisch. Op de vraag of iemand ooit zo'n apparaat heeft gebruikt, wordt driftig met de hoofden geschud: nee dus. Elbers snapt wel dat mensen een broodbakmachine aanschaffen. "De geur van vers brood is heerlijk. Met zo'n geur is het lekker wakker worden als je de timer gebruikt. Voor veel mensen is de lol er na een maandje af en verdwijnt het apparaat in de kelder. Al had mijn vader ook zo'n apparaat en maakte hij er veelvuldig gebruik van.''

Maillard-effectDe vakdocent vertelt over het zogenaamde Maillard-effect, een chemische reactie die is genoemd naar de Franse chemicus Louis Maillard. ,,In bloem zitten eiwitten. Wanneer die eiwitten samen met suiker gaan bakken, ontstaat die bekende geur.''

Om een goede vergelijking tussen de machines van Philips, Tefal, Inventum en Severin te kunnen maken, gaan in alle vier de machines dezelfde ingrediënten. De keuze valt op het maken van een tarwebrood.

De ingrediënten:

- 300 gram volkorenmeel- 200 gram witte bloem- 10 gram roomboter- 300 milliliter water- 10 gram suiker- 10 gram zout- 6 gram gedroogde gist

Terwijl Rens en Djari de ingrediënten op de gram nauwkeurig afwegen en bij elkaar gooien, licht Barten de scepsis toe. Het maken van een brood is volgens hem een bewerkelijk proces waarbij je een aantal handelingen moet doen. ,,Vooral het rijsproces luistert heel nauw. Wij maken hier gebruik van een rijskast waarin de condities optimaal zijn: een graad of dertig met een vochtigheidsgraad van 75 procent. Die condities heb je simpelweg niet bij een broodbakmachine.''

De vier apparaten zijn gelukkig vrij eenvoudig te bedienen, met als belangrijkste knop de menuknop voor de verschillende soorten brood. Verder kun je bij alle vier de kleur van de korst bepalen (in dit geval: medium), bovendien moet je het gewicht aangeven. Let op: doe eerst het water in de bakvorm, dan de rest. En voeg als laatste gist toe. Dan gaat de klep dicht en starten maar.

Op alle displays verschijnt vervolgens een timer. Bij het zien van het display van de Philips slaat de schrik even toe: de resterende tijd bedraagt 4 uur en 5 minuten. En dan moet je het brood ook nog een halfuurtje laten afkoelen. Bij de andere apparaten neemt het hele proces van kneden tot een kakelvers gebakken brood zo'n drieënhalf uur in beslag.

AppelflapHet is overigens geen straf om wat tijd door te brengen in de bakkerij van het Cingel College. Leerlingen bakken de heerlijkste dingen, de Brabantse gastvrijheid is groot: een appelflap bij de koffie, worstenbroodjes tijdens de lunch, gevulde speculaas voor als er nog wat ruimte over is. En in de tussentijd wordt door de kijkraampjes van de broodbakmachines gegluurd; de uren tikken weg.

Mooie korstNa ruim vier uur zijn de broden klaar om getest te worden. Opvallend: in drie van de vier broden zijn de deeghaken blijven steken (behalve in de Philips). Het eerste brood komt uit de Severin. "Niet eens zo slecht,'' zegt Elbers. Mooie korst ook. Djari: "Wij eten thuis brood uit de supermarkt. Nou, dit is beter.'' Brood twee dan, gebakken in de Tefal. Het brood is klef, had misschien iets langer gebakken moeten worden. De smaak is oké. Het derde brood, uit de Inventum, lijkt volgens Barten op het eerste gezicht wel goed gebakken, maar wordt ook klef bevonden. Bovendien is de bovenkant niet om aan te zien, vinden ze alle vier: die is te slap, je mag het niet eens een korst noemen. Alsof de warmte daar niet of nauwelijks is geweest. Het vierde en laatste brood is gebakken in het Philips-apparaat. Ook bij dit brood geldt: de bovenkant is niet mooi gebakken, maar het brood is prima te eten.

De panelleden waren sceptisch, toch valt het resultaat ze helemaal niet tegen. Maar, benadrukt Barten, plaats het wel in perspectief. ,,Voor een broodbakmachine zijn de broden misschien prima gelukt, maar als een leerling met zo'n brood aan komt zetten, krijgt hij zonder twijfel een onvoldoende.''