Nieuws Personeel

Bij dit bedrijf mag je tussen 8.00 en 10.00 uur niet praten

Studiebureau Jonckheere uit Brugge, dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur ’s morgens mag er niet gepraat worden. Bovendien, slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails doorkomen. ,,Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt Koen Jonckheere.

Bart Huysentruyt (AD) 12 oktober 2019

Bedrijf Belgie niet praten

Studiebureau Jonckheere won met deze innovatieve manier van werken onlangs de prijs voor beste werkgeverschap (Liantis Award 2019) in België. ,,Alle e-mails aan medewerkers komen centraal binnen dankzij een IT-systeem en we sturen de berichten dagelijks maar op twee momenten door naar onze 35 medewerkers”, vertelt directeur Koen Jonckheere (49) aan het AD. ,,Zo proberen we de e-mails, die toch vaak een stoorfactor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze teveel mails sturen.”

Lees ook: Ben Tiggelaar over hoe slimmer werken leidt tot meer betrokken en beter presterend personeel

'Stabiele werkomgeving'

Daarnaast geldt er in het bedrijf ook een ‘bibliotheekuur’, tussen 8.00 en 10.00 uur. ,,Dat houdt in dat we elkaar intern niet storen tijdens de eerste twee werkuren van de dag”.

,,Met onze aanpak willen we het welzijn van onze medewerkers verhogen, betere kwaliteit nastreven en een stabiele werkomgeving creëren. Onze medewerkers ervaren dit als iets positief.”

De directeur heeft in het verleden wel werkkrachten verloren door burn-out. ,,Ik begrijp dat het soms heel erg druk kan worden. We proberen daarom manieren te verzinnen om het werkklimaat zo aangenaam mogelijk te maken. Als het stil is tijdens die eerste twee uren van de dag, werken de mensen het hardst. Het komt de concentratie ten goede.”