Nieuws Personeel

Bosschenaar ontwerpt 'boot van Formule-1 kwaliteit'

Al 26 jaar bouwt Joop Doomernik zeiljachten voor de pleziervaart. Met een modern ontwerp, de Wally Nano, wil hij zijn bedrijf Doomernik Yachts in Zaltbommel naar een hoger plan tillen.

Sven Schellekens 26 april 2016

Wally Nano 1065

De Wally Nano moet het uithangbord worden dat nieuwe klanten trekt, schrijft het Brabants Dagblad. Deze week presenteert Doomernik een prototype op de Palma Super Yacht Show, een internationale beurs voor zeiljachten op het Spaanse eiland Mallorca. "De boot is een enorme legpuzzel om te bouwen. Hij is helemaal van koolstof. Daar worden Formule 1-auto's ook van gemaakt. Het is sterk, licht en kostbaar materiaal." De prijs wil hij liever niet in de krant, 'maar je kunt er een leuke twee-onder- een-kapwoning van kopen'.

Liefde voor botenDe Bosschenaar was als jong ventje altijd al met bootjes aan het rommelen, zoals hij het zegt. "Dat is met deze werf eigenlijk een beetje uit de hand gelopen. Mijn gezin vindt het prachtig. We zijn zeilfanaten. Ik doe het puur vanuit liefde voor boten en als hobby. Als je dezelfde energie in een internetwinkel steekt, zou je meer verdienen."

HerontwikkelingVia omwegen is het ontwerp in zijn bezit gekomen. De boot is eerder door werven in Turkije en Italië gemaakt, maar de kwaliteit liet te wensen over en het project werd stilgelegd. Doomernik en zijn team hebben het ontwerp herontwikkeld. "Dit project heeft het uiterste van ons gevergd. In 2013 zijn we met de voorbereiding begonnen. In juli kregen we de mallen voor de romp pas uit Italië. Toen is de echte bouw begonnen. Er zitten zo'n 5.500 mensuren in." Een drukke periode, want ondertussen liepen de bestellingen van andere jachten gewoon door.

Met 12,60 meter lang en 2,60 meter breed zal de Wally Nano een van de kleinste boten op de beurs zijn. Fans van het ontwerp zullen er maling aan hebben; zij prijzen het strakke ontwerp met oog voor detail. "Het gaat erom dat we de fans overtuigen van de kwaliteit van onze boot en dat we de internationale pers halen."