Nieuws Personeel

Buurman brengt pakje

Loeka Oostra | Foto: Erik van 't Woud 19 november 2015

Trunkersbezorgserviceparticulier1065

De nieuwe bezorgservice Trunkrs schakelt particulieren in voor de bezorging, dat schrijft het AD Utrechts Nieuwsblad. Rijschoolhouders, taxichauffeurs en particulieren die terugkomen van hun werk, bezorgen in Utrecht pakjes en verdienen zo een centje bij.

Het idee schoot Jan Wijn te binnen toen hij in de file stond. "Toen ik om me heen keek, zag ik allemaal halflege auto’s. Het is zo zonde dat we die capaciteit niet gebruiken."

Door goederen- en personenvervoer te combineren zou er een winwinsituatie ontstaan, bedacht hij samen met zijn compagnon Dimitri Balai. "Mensen die onderweg naar werk veel door Utrecht rijden, verdienen extra geld. En consumenten krijgen hun pakketje extra snel."

Snel netwerk Het idee was geboren: Trunkrs, ‘een combinatie van trunk, Engels voor achterbak, en truckers’. Wie bij een aangesloten webshop aankruist dat hij dezelfde dag nog zijn pakketje wil ontvangen, kan rekenen op een snel netwerk van particulieren.

Trunkrs stuurt via Whatsapp een berichtje naar koeriers die in de buurt wonen van het af te leveren adres. Het pakketje wordt door een rijschool, die ook een berichtje krijgt van Trunkrs, opgepikt bij het distributiecentrum en vervoerd naar een aangesloten tankstation. Daar pikt de koerier die toegezegd heeft de zending op te halen het pakketje op en bezorgt het in zijn wijk.

Honderden zendingen van webshops door het hele land zijn op deze manier inmiddels door zo’n 20 chauffeurs bezorgd. "We vragen vooraf een Verklaring Omtrent Gedrag, zodat we zeker weten dat niemand er met je pakketje vandoor gaat", lacht Wijn.

Het bedrijf wil groeien: "We zijn op zoek naar webshops en chauffeurs die zich aan willen sluiten, waardoor we hopelijk straks uit kunnen breiden."

Tuindorp De chauffeurs zijn nu in Tuindorp en Leidsche Rijn goed vertegenwoordigd, maar Trunkrs is op zoek naar chauffeurs in iedere buurt. "Zodat het de mensen niet te veel moeite kost en er makkelijk geld verdiend kan worden." Dat gaat om zo’n 100 tot 200 euro per maand. "We betalen twee euro per pakketje, dus we zijn afhankelijk van hoeveel mensen daadwerkelijk spullen op internet bestellen. Maar met de huidige groei van e-commerce lijkt ons dit een reële schatting: vijf pakketjes in dezelfde buurt rondbrengen is immers zo geklaard." Het geld dat hiervoor betaald wordt, komt van de webshops.