Nieuws Personeel

CAO levert extra vakantiedagen op

Miljoenen werknemers in dertien EU-lidstaten hebben elk jaar extra vakantiedagen dankzij hun cao. In Nederland is die 'vakantiebonus' dik een week, in Duitsland is dat zelfs twee weken. Dat zegt de Europese vakbondskoepel Etuc in een onderzoek dat maandag wordt gepubliceerd, meldt het AD.

Van onze redactie 30 augustus 2021

Vakantiedagen kalender

De studie, gebaseerd op Eurostat-data, is het nieuwste wapen van de Europese vakbeweging in de strijd om Europabreed het collectief overleg op te krikken. Etuc belooft op dat vlak een heet najaar. Met steun van het Europese Parlement wil de vakbondskoepel - 45 miljoen leden bij 89 aangesloten bonden in 39 landen - bedrijven die weigeren te onderhandelen met de vakbeweging uitsluiten van overheidssteun.

Lees ook: Weg met de postvakantiedip: zó houd je het vakantiegevoel in coronatijd

Ook wil Etuc het recht op collectief overleg uitbreiden naar alle werknemers, dus inclusief platformwerkers en zzp'ers. Een derde eis is dat Europa de bonden, grondleggers van het betaald verlof, wettelijk erkent als de enige legitieme werknemersvertegenwoordigers. "Zo voorkomen we dat onbetrouwbare werkgevers nepoverleg met werknemers voeren dat nooit resultaat oplevert", aldus Etuc-topvrouw Esther Lynch.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws