Nieuws Personeel

Catherien Jansen was verpleegkundige en is nu ondernemer

Catherien Jansen (56) uit Ens werkt al twintig jaar voor fotonostalgie.nl en meme.nl. "Spelmateriaal voor ouderen? Niemand had daaraan gedacht."

Van onze redactie 15 oktober 2016

Catherien Jansen

Je was verpleegkundige en bent nu ondernemer. Hoe is dat zo gekomen?"Ik werkte bij ouderenzorgcentrum Myosotis in Kampen. Daar mocht ik een donkere ruimte 'opleuken'. Ik maakte de muren roze en plakte er blauwgeschilderde stukken van meubels tegenaan. Dat viel in de smaak en zo is het balletje gaan rollen. Ik werk nog in de zorg om feeling te houden met de doelgroep."

Test je je spellen en boeken uit op de ouderen met wie je werkt?"Eerder altijd wel. Voor dementerende ouderen was er vrijwel niets aan spelmateriaal. Ik was een van de eersten die er mee begon. Lezen, bijvoorbeeld: er zijn zoveel lesmethodes om te leren lezen voor kinderen, maar voor ouderen die na hun tachtigste minder goed gaan lezen, was er niets. Om uit te zoeken wat werkte en wat niet, testte ik de eerste boekjes uit met de ouderen van Myosotis. Zo ontwikkelde ik mijn eerste boekje met korte zinnen in ouderwets taalgebruik. Een feest der herkenning voor ouderen. Inmiddels vind ik mijzelf ervaringsdeskundige en probeer ik niet meer alles uit."

Je blijft nieuwe dingen bedenken voor ouderen?"Je haakt in op wat de markt aanbiedt en moet je blijven ontwikkelen. Vrij snel nadat ik mijn onderneming begon, heb ik een winkel in Ens geopend. Internet bestond nog nauwelijks en zo konden klanten toch zien wat voor spelmateriaal ik voor ouderen had. Momenteel ligt mijn kracht bij fotowanden. Levensgrote, nostalgische foto's voor op de muur, de deur en het raam. We beplakken biemands deur in het woonzorgcentrum met een sticker waarop de deur van het ouderlijk huis is afgebeeld. Laatst beplakte ik de deur van een vrouw in Den Haag en die hoorde ik mompelen dat ze 'zo de randen even moest afstoffen'. Schitterend toch?"