Nieuws Personeel

Creatieve opticien Diekman neemt met brok in de keel afscheid

Vandaag staan René en Anita Diekman voor het laatst in hun optiekzaak aan de Hammerstraat. Om zes uur gaat de deur op slot en komt er een einde aan een tijdperk.

Van onze redactie 26 november 2015

Opticien Diekman Lenneke Lingmont

Ze zijn er behoorlijk emotioneel onder, René nog meer dan Anita. Na 26 jaar stopt het echtpaar met de optiekzaak in het hart van Vroomshoop. Vanavond om zes uur sluit de zaak om over twee weken, vrijdag 11 december, weer open te gaan, maar dan onder de naam Eye Wish Opticiens.

Eye Wish-formuleIn die korte periode wordt de hele winkel ingrijpend veranderd. Het prachtige, bruin houten interieur met de gebrandschilderde ruiten, de chique tafels waaraan talrijke klanten hun bril uitzochten, de exclusieve lampen; het moet allemaal plaatsmaken voor de Eye Wish-formule.

Waardige opvolger"Het is jammer, maar het is niet anders. We hebben gezocht naar een waardige opvolger, die het vak opticien op ongeveer dezelfde manier invult als wij en denken die in Eye Wish Opticiens te hebben gevonden. En natuurlijk hoort daar de uitstraling van Eye Wish bij, dat is niet meer dan logisch", aldus René.

Herinneringen Maar dat er zo nu en dan een brok in de keel schiet en een traan wordt weggepinkt als een trouwe klant de winkel instapt en herinneringen ophaalt, is ook logisch, want het echtpaar heeft in al die jaren een hechte band opgebouwd met zijn klantenkring, een trouwe klantenkring. "We hebben klanten uit het hele land. En dat is te danken aan de exclusieve monturen die we verkopen. Met de trein of het vliegtuig bezochten we de grote vakbeurzen in onder meer Parijs, Milaan en Keulen op zoek naar de monturen, die zich onderscheidden van de doorsnee bril", zegt René Diekman, die uit een geslacht van edelsmeden en klokkenmakers komt.

OpticiensvakAls achttienjarige student aan de kunstacademie AKI in Enschede, nam hij 46 jaar geleden noodgedwongen de optiekzaak aan de Grotestraat in Nijverdal over toen zijn vader Jan ernstig ziek werd. "In de begintijd deden we in klokken, horloges, sieraden en brillen. Maar na twintig jaar in Nijverdal wilde ik me volledig op het opticiensvak storten en heb ik de zaak aan de Grotestraat verkocht. Ik heb er nooit spijt van gehad, want hier in Vroomshoop heb ik als opticien al mijn creativiteit kunnen toepassen."

Origineel En creatief was Diekman niet alleen op het gebied van brillen. Aan de AKI studeerde hij grafische vormgeving en reclame en daarin had hij ongetwijfeld ook een goede boterham kunnen verdienen, getuige de originele ideeën die hij had om zijn optiekzaak naamsbekendheid te geven. "De bussen van Sickman Reizen reden door de hele regio en daarom maakte ik een deal met Sickman om mijn naam achterop de bussen te plaatsen. In die tijd was dat nieuw, niemand deed dat, en het werkte. ", lacht Diekman.

Onverwoestbare reputatieMaar het ging natuurlijk om de brillen en daarin bouwde het echtpaar samen met medewerkster Berna Bastiaansen, die meegaat naar Eye Wish, en dochter Emmylou een onverwoestbare reputatie op. Anita Diekman: "Een goed gekozen bril kan iemand mooi maken en zelfvertrouwen geven. Brillen die gezichten sprekend maken en die passen bij het karakter van de drager. Een leuke anekdote daarover komt van twee tandartsen, die elkaar niet kenden maar wel beiden klant bij ons waren. Ze zaten toevallig in dezelfde coupe op weg naar een congres. Ze keken elkaar aan en zeiden tegelijk: 'Ook naar Vroomshoop geweest?' Ze zagen aan elkaars brillen dat ze uit onze zaak kwamen. Dan heb je qua exclusiviteit toch wel iets in je mars.''

Vertrouwen René en Anita blijven vooralsnog boven de zaak aan de Hammerstraat wonen en doen het voorlopig rustig aan om 'aan het idee te wennen, dat ze niet meer in de zaak staan'. Ze hebben er vertrouwen in dat Benjamin en Thea Kools die op franchisebasis Eye Wish Opticiens gaan runnen de klanten van Diekman dezelfde service zullen blijven bieden.Eye Wish Opticiens opent op vrijdag 11 december de deuren van de geheel gerestylde winkel.

Foto: Lenneke Lingmont