Nieuws Personeel

De eerste Nederlandse importeur van echte wasabi

Sushi ligt tegenwoordig gewoon in de supermarkt, maar daarin wordt nepwasabi verwerkt. Leendert Bom (50) uit Woerden proeft dat. Met zijn bedrijf Wasabi4you verwerkt Leendert alleen de echte Japanse wasabi in onder meer mayonaise, chocola, roomkaas en bier.

BERT VAN DEN HOOGEN 27 april 2016

Wasabi importeur

,Ik had altijd al belangstelling voor de Japanse cultuur. Als kind deed ik aan Japanse verdedigingssporten. Als hobby maakte ik sushi. Ik dacht dat ik daarvoor echte wasabi gebruikte. Tot ik de documentaire Jiro dreams of sushi zag. Toen wist ik dat sushi grote kwaliteitsverschillen kent. In het tv-programma Keuringsdienst van Waarde zag ik een Engels bedrijf dat als enige in Europa de echte wasabia japonica kweekte. Ik nam contact op en hoorde dat er in Nederland nog geen verkooppunt was. Nu ben ik de eerste importeur van echte wasabi in Nederland.''

Wayonaise,,Met een boer heb ik geprobeerd kaas met wasabi te maken, maar die kaas viel helemaal uit elkaar. Wasabi is antibacterieel en kaas moet het juist hebben van bacteriën. Maar ik geef niet snel op. Met roomkaas lukte het wel. Wasabi gaat perfect samen met vettige substanties, dus heb ik nu ook Wayonaise en WasabiChoq. Brouwerij De Molen in Bodegraven maakt bier met mijn wasabi.''

MierikswortelNederlanders associëren wasabi met mierikswortel, vertelt Leendert. ,,Dat komt doordat de nepwasabi ervan wordt gemaakt. De echte wasabi wordt gemaakt van de wortelstam van de wasabiplant. Japanners beschouwen wasabi als nationale schat. Exporteren gebeurt nauwelijks."

In Japan wordt de wortel nog altijd met de hand geraspt. Leendert raspt machinaal. ,,Ik verkoop aan groothandels, horeca en particulieren. De particuliere markt blijft wat achter, maar ik merk dat de echte wasabi in de Nederlandse keuken steeds meer terrein wint.