Nieuws Personeel

De Sterkerij in Rijssen komt om in 't werk voor kerst

De leiding van De Sterkerij staat te springen om vrijwilligers. Bestelden klanten vorig jaar nog zo'n 8.000 kerstpakketten, dit jaar gaat dat aantal zeker richting de 15.000. Een absoluut record in het zesjarig bestaan van de organisatie, die dé plek wil zijn in de gemeente Rijssen-Holten voor personen met een beperking. De Sterkerij kreeg onlangs ook al een grote order van een lokaal metaalbedrijf. Alle hens aan dek geldt daarom deze dagen bij het bedrijf.

Van onze redactie 30 november 2015

Sterkerij Lenneke Lingmont

"We krijgen veel bestellingen van ondernemers hier op het industrieterrein, maar ook veel inwoners van Rijssen kiezen hun kerstpakket bij ons uit", vertelt werkplekbegeleider en meewerkend voorman Henk Smit van De Sterkerij. In september vorig jaar verhuisde het bedrijf naar een nieuw, veel groter onderkomen van zo'n 600 vierkante meter aan de Ethaanstraat op bedrijventerrein Plaagslagen in Rijssen. In april dit jaar was de officiële opening. Maar om alle kerstpakketten te maken en op te slaan moet al tijdelijk worden uitgeweken naar een aparte bedrijfshal aan de Morsweg 5c.

Doof of blindBij De Sterkerij vinden gemiddeld per dag zo'n 25 mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), wajonguitkering of met een bijstandsuitkering werk in de werkplaats voor fietsen, in de metaalafdeling en de keuken. Dit zijn mensen met een verstandelijke of lichamelijke en zintuiglijke beperking. "Sommigen zijn doof of blind, maar nog prima in staat te werken", zegt Smit. Een flink aantal vrijwilligers moet hen gaan helpen met soms op het oog makkelijke taken als voorwerpen tellen, klaarzetten van goederen op pallets en stickeren.

Luxe hapjes Werk van collegaondernemers op het industrieterrein stroomt binnen sinds de verhuizing naar de Ethaanstraat. "We maken zeer luxe hapjes voor zakenbijeenkomsten van een grote werkgever hier om de hoek", vertelt Smit. "En we hebben ook uitstekende fietsenmakers die gevonden en niet opgehaalde tweewielers opknappen."

Afbellen "Maar vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend", waarschuwt bedrijfsleider Marco Woertman van De Sterkerij nadrukkelijk. "Je kunt niet een dag vantevoren afbellen, omdat je geen zin hebt. We zijn een bedrijf en moeten onze eigen broek ophouden." De nieuwe vrijwilligers doorlopen een korte sollicitatieprocedure, waarna het besluit valt of iemand aangenomen wordt.

Pakketten afleveren Er is dringend behoefte aan een vrijwilliger met een rijbewijs die op vrijdag en zaterdag in een bestelauto pakketten bij klanten kan afleveren. Maar ook is er plaats voor zeker vier vrijwilligers, die in de hal aan de Morsweg de inpakkers van de kerstpakketten kunnen begeleiden.

Goudeerlijk"De sfeer bij ons is geweldig", verzekert Smit. "Deze mensen zijn heel gemotiveerd om de armen flink uit de mouwen te steken. Ze zijn rechtdoor zee, goudeerlijk en ze houden van gezelligheid. Maar de één kan alleen bijvoorbeeld eenvoudig inpakwerk aan, de ander kan niet werken onder tijdsdruk en weer een ander persoon wil alleen fietsen poetsen, dozen sjouwen of de afwas doen."

Zwarte cijfersDe Sterkerij kan haar eigen broek ophouden. "We schrijven gelukkig al enkele jaren zwarte cijfers", zegt Smit. De eerste jaren sprong de gemeente Rijssen-Holten financieel bij om het bedrijf uit de startblokken te krijgen.

Arbeidsmarkt"De Sterkerij streeft naar een arbeidsmarkt, waaraan ook personen met een verstandelijke, lichamelijk, zintuiglijke en psychiatrische aandoening of beperking op een zinvolle wijze kunnen deelnemen", meldt het bedrijf op haar website. "We willen een arbeidsmarkt scheppen, waarin deze mensen worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen, een arbeidsmarkt waarin de aandacht uitgaat naar het mogelijke in plaats van het onmogelijke."

Werkgelegenheid"De Sterkerij wil dé plek zijn waar mensen worden begeleid en gecoacht, zo weinig als het kan en zo veel als nodig is", zegt Woertman. "Dé plek waar medewerkers groeien in hun werk, vooral als mens." De Sterkerij wil een belangrijke rol vervullen in de sociale werkgelegenheid in West-Twente. Dat moet gebeuren in samenwerking met haar partners.

Foto: Lenneke Lingmont