Nieuws Personeel

Eigenaren vakantiehuizen tegen grotere molens

Joeri Wisse 25 november 2015

Image 5362211

De gemeenteraad van Noord-Beveland moet morgen de beslissing om vijf bestaande windmolens bij Kamperland te vervangen door vier grotere turbines uitstellen.Dit klemmende beroep doen de 700 eigenaren van vakantiehuisjes in de parken Banjaard en Oude Banjaard op alle partijen.

De huiseigenaren vinden namelijk dat de gemeente onvoldoende afweging heeft gemaakt tussen de belangen van Camperwind, de eigenaren van de windmolens en de belangen van de 700 woningeigenaren, die samen 50.000 toeristische overnachtingen per jaar vertegenwoordigen.

Groter economisch belangIn een brief aan de raadsleden noemen de vertegenwoordigers het 'evident' dat zij een groter economisch belang vertegenwoordigen dan de boeren en grondeigenaren die Camperwind vormen.

De eigenaren laten weten te vrezen voor een procedure die in het voordeel is van Camperwind. Daarbij wijzen ze op de gang van zaken rond de bouw van de 'oude' molens. Toen tikte de rechter in 2011 de gemeente en Camperwind op de vingers, omdat ze onterecht planschadevergoeding weigerden te betalen aan eigenaren van enkele recreatiewoningen.

De briefschrijvers vinden dat de voorlichting van de gemeente over het nieuwe plan veel te wensen overlaat. Ook trekken ze de noodzaak van het project in twijfel. "Het onbezonnen bouwen van windmolens niet om duurzaamheidsredenen, maar om nog snel wat subsidies te vangen is een directe bedreiging voor de economie op Noord-Beveland." Directeur Rinus Breure van Camperwind liet eerder in de PZC weten dat de nieuwe molens, die 25 meter hoger worden, niet meer overlast opleveren dan de huidige turbines. Ook komen de nieuwe molens op grotere afstand van De Banjaard en camping Anna Friso, betoogde hij.

De raad buigt zich morgenavond over de 'opwaardering' van het windpark. Ben heeft zich al kritisch uitgelaten over het plan.