Nieuws Personeel

De ondernemers achter Groot Kerstcircus Den Haag

Als je werk en passie kunt combineren, heb je geluk. Dat geluk heeft Mike Leegwater van Hillenaar Events. Zijn bedrijf organiseert van 24 december tot en met 8 januari het Groot Kerstcircus op het Haagse Malieveld.

Hans Gertsen | Foto's: Frank Jansen 22 december 2016

Circus 1065

Mike Leegwater is stellig: ,,Circus is de eerlijkste vorm van amusement." De 34-jarige uitvoerend producent van Hillenaar Events uit Oegstgeest gaat verder: ,,Of er nu 100 of 1.000 man publiek is. De artiesten moeten zich voor 100 procent geven om te zorgen dat de show slaagt." Mike weet waar hij over praat. Zijn bedrijf organiseert al jaren het Groot Kerstcircus op het Malieveld in Den Haag. Een van de grootste en succesvolste kerstcircussen van Europa. Eind dit jaar en begin volgend jaar staan maar liefst 28 voorstellingen gepland.

Maar hij is niet helemaal objectief, geeft hij toe. Circus is zijn grote passie. Mike kent die wereld niet alleen als producent van voorstellingen en tournees, maar ook van binnenuit. Na zijn studie journalistiek ging hij mee op tournee met het grootste Nederlandse circus, Herman Renz. Hij deed publiciteit en marketing. En daarna toerde hij een jaar lang met de ijsrevue Holiday on Ice door Europa.

Hillenaar Events

In 2009 verruilde hij het zwervende bestaan voor een baan bij Hillenaar Events. Daar houdt hij zich een groot deel van de tijd bezig met het organiseren van circusvoorstellingen en tournees. Een baan die past bij de grote passie. ,,Ik moet gewoon af en toe de geur van zaagsel en dieren in mijn neus hebben." Mike bezoekt festivals en circussen om nieuwe acts te bekijken en contracteren. Hij kent de romantiek die aan het harde leven van circusartiesten kleeft. ,,Je bent veel onderweg, leert veel landen kennen en maakt overal vrienden. Maar het is toch op de eerste plaats een wereld waarin keihard gewerkt wordt. Niemand telt uren of praat over atv-dagen. Als de show eenmaal begonnen is, werkt iedereen hard om het allemaal weer tot een goed einde te brengen. Dat schept een grote saamhorigheid."

Saamhorigheid die soms jaren duurt, maar vaak korter. Want veel circusacts verbinden zich aan een circus voor de duur van een tournee of een reeks voorstellingen.

Acts

Het hart van het Groot Kerstcircus wordt gevormd door een aantal acts, die eerder dit jaar al op het Malieveld te bewonderen waren in het vermaarde Zwitserse circus Louis Knie, aangevuld met speciaal voor het Kerstcircus gecontracteerde artiesten. Circus Knie levert ook de tent en het personeel dat alles opbouwt en weer afbreekt.

Eigenaar Louis Knie is zelf van de partij met twee verschillende dressuurnummers. De naam Knie is al generaties lang met paardendressuur van de bovenste plank verbonden. Maar hij bewijst met een heel ander dressuurnummer dat ook Nederlandse bonte koeien intelligente dieren zijn die veel kunnen leren. Hij laat zes Hollandse koeien zeer verrassende kunstjes doen.

Clown

Een circus zonder clown is haast onvoorstelbaar. In het Kerstcircus zorgt Gilberto Francesco Beeloo gegarandeerd voor lachsalvo's bij jong en oud. Daarnaast geven de Afrikaanse acrobaten van de Kenia Troupe een wervelende show. Een show waarin acrobatische toeren, dans en vrolijke muziek zorgen voor een uitgelaten stemming in de zaal. ,,Het is een voorstelling die past in de traditionele circusstijl. Net wat vrolijker, opzwepender en opwindender dan bijvoorbeeld de Cirque du Soleil-stijl. Dat is ook mooi, maar veel theatraler." Illusioniste Greta Bucur laat het publiek genieten van magie in een spectaculaire choreografie.

De ruim twee uur durende voorstelling wordt afgesloten met een spectaculair optreden van de Hell Riders, een groep onverschrokken motorrijders die in een ronde ijzeren kooi in het midden van de piste, de zogeheten Globe of Speed, adembenemende stunts uithaalt. Het is een circusbewerking van de kermisact met motoren op een steile, ronde wand. Dit is slechts een greep uit de verschillende acts van het Groot Kerstcircus. Het circus trok vorig jaar ruim 25.000 toeschouwers. Een aantal dat Mike dit jaar met 28 voorstellingen hoopt te overtreffen in de tent die plaats biedt aan 1.200 bezoekers.

Hoogseizoen

Circussen hebben het moeilijk. Er is veel concurrentie van andere amusementsvormen. En de kosten zijn hoog. Voor het Kerstcircus heb je het al gauw over een paar ton. ,,Een productie als het Kerstcircus kost haast net zo veel als een grote musical, maar dat moet je terug zien te verdienen met veel lagere entreeprijzen dan ze voor een musical kunnen vragen. Dat lukt alleen als je op slimme manieren samenwerkt met alle betrokkenen.''

Zo ruilt Hillenaar Events, het bedrijf van Mike, flinke partijen kaarten via zusterbedrijf TicketVeiling met buitenreclamegigant Clear Channel, dat gratis buitenreclame als tegenprestatie verzorgt.

Gezinnen

Het succes van het Groot Kerstcircus heeft niet alleen met de kwaliteit van de voorstelling te maken, hoe goed die ook is. ,,Dit is ook de periode van het jaar waarin mensen graag iets in familie- of gezinsverband ondernemen. Het circus met zijn feestelijke sfeer is dan een prima optie.''

Vrouwen en kinderen zijn het enthousiasts, zegt Mike. ,,Negen van de tien keer zijn het vrouwen die de kaartjes kopen. Mannen zeggen vaak dat ze meegaan 'voor de kinderen'. Maar gelukkig zie je na afloop ook dat de mannen zich net zo goed vermaakt hebben als de rest van de familie."

Komt dat zien dus op het Haagse Malieveld. Volgens Mike 'zonder enige twijfel het mooiste circusterrein van Nederland'. ,,Nergens anders sta je op zo'n mooie, ruime plek in het hart van de stad."

De gastvrouw: Mandy Boere regelt van alles op het Malieveld

Als projectmanager is Mandy Boere van Hillenaar Events tijdens het Kerstcircus veel op locatie. Ze is tegelijkertijd gastvrouw, verantwoordelijk voor de kaartverkoop aan de kassa en voor het in goede banen leiden van de bezoekersstroom. Haar werk op het Malieveld begint al dagen voor de eerste voorstelling als de eerste vrachtwagens van het circus aankomen. En ze blijft op het terrein tot de laatste voorstelling erop zit. ,,Het is heel afwisselend werk en het loopt altijd anders dan in het draaiboek staat. Je verveelt je geen seconde. Het kost veel energie, maar het is ook heel gaaf."

De boeker: Alfred Toth boekt alleen de beste circusartiesten

Als bedrijfsleider van het Kerstcircus is Alfred Toth verantwoordelijk voor het contracteren van de verschillende artiesten. ,,Die vinden we via festivals, andere circussen of via agenten. Het is een zeer dynamische wereld", vertelt Alfred die al sinds 1994 bij het Zwitserse circus Knie werkt. Het Nederlandse publiek kent hij inmiddels na zes tournees redelijk goed. ,,Nederlanders houden van snelle shows zonder ombouwpauzes. En de voorstelling moet niet te lang duren. Duitsers hebben veel meer geduld." Hij kijkt al uit naar Den Haag. ,,Ik verheug me heel erg op de oliebollen."

De regisseur: Louis Knie maakt er een knallende show van

Als regisseur is Louis Knie er verantwoordelijk voor dat de verschillende acts samen een logisch opgebouwde show vormen. Dat is de Zwitser wel toevertrouwd, want die rol heeft hij ook in zijn eigen circus. Louis Knie komt uit een beroemde circusfamilie en neemt zelf als artiest met twee acts deel aan het Kerstcircus. Hij doet de vrijheidsdressuur met Friese en Arabische hengsten waarbij tal van elementen uit de klassieke school voorbij komen. Louis werkt daarnaast in een act met wat minder vurige dieren, namelijk zes bonte Hollandse koeien die in 2015 in Oostenrijk zijn gedresseerd.

De monteur: Peter Bader plaatst de verlichting op het terrein

Peter Bader van Elektrotechnisch Bureau Homan uit Mijdrecht zorgt er mede voor dat de tent en het terrein op het Malieveld verlicht zijn. Homan is gespecialiseerd in het aanleggen van tijdelijke elektrische installaties voor evenementen zoals het Kerstcircus. Naast het installeren van een transformator op het Malieveld en een verdeelkast, komt er veel regelwerk bij kijken, vertelt Peter. Zoals met het energiebedrijf, waar voor de klant energie ingekocht moet worden. ,,Dat is veel goedkoper dan zelf een aggregaat laten draaien." Peter is zelf al tien jaar niet meer in een circus geweest. ,,Wij hebben ons werk al gedaan als het circus gaat opbouwen."

De kaartvrouw: Jaimy Kearney brengt de kaarten aan de man

Jaimy Kearney is als commercieel directeur van TicketVeiling nauw betrokken bij de verkoop van kaarten voor het Kerstcircus. Daarbij speelt barter, ofwel ruilhandel, een rol. Zo ruilt TicketVeiling, dat gelieerd is aan Hillenaar Events, partijen tickets voor het circus tegen het gebruik van buitenreclameborden van reclamebedrijf Clear Channel. Dit soort reclame is enorm belangrijk voor het promoten van evenementen zoals het Kerstcircus, waarvoor in korte tijd veel tickets aan de man gebracht moeten worden. Jaimy is zelf een groot circusliefhebber. ,,We zijn laatst met het hele bedrijf naar Circus Knie geweest. Enorm leuk."