Nieuws Personeel

'Het voelde alsof een dierbare was overleden'

Wieneke Wennekes | Foto: Willem Paterik 15 december 2015

Bredanadebrand1065

Op 11 augustus 2014 ging in Breda het bedrijfspand van C. van den Broek Carrosserieën in vlammen op. De brand begon op de hoek bij afvalverwerker Van Gansewinkel. Door de ongunstige wind brandden alle bedrijven ernaast volledig af.

Stefanie (32) werkt vanaf haar 20ste voltijds in de zaak die haar ouders 28 jaar geleden hebben opgericht. Binnen het familiebedrijf zet zij haar eigen bedrijf op: S. van den Broek Bedrijfswageninrichting. Ze richt onder meer busjes voor aannemers in.

Het familiebedrijf in vlammen zien opgaan, dat is niet niks."Ik had die dag in Etten-Leur een grote opdracht binnengehaald. In de auto naar huis belde ik mijn vader met het goede nieuws. 'Ik weet niet hoe we het moeten gaan doen,' zei hij. 'We staan in brand.' Als de sodemieter ben ik naar Breda gereden. Vanaf de snelweg waren de zwarte rookwolken duidelijk te zien.

"Het voelde alsof er een dierbare was overleden. Toch kon ik het wel relativeren; het waren immers maar spullen. Natuurlijk stond alles even op zijn kop, maar dankzij de nuchterheid van mijn vader en de positiviteit van het hele gezin waren we al snel weer plannen aan het maken om elders onze deuren opnieuw te openen."

Hoe hebben jullie de draad weer opgepakt?"We moesten door, ik wilde de opdracht die ik had binnengehaald niet laten schieten. We vonden een nieuw pand, maar al onze spullen waren verbrand. We hadden niks meer. Eerst hebben we klein gereedschap aangeschaft en daarna heeft mijn vader in de loods speciaal voor mij een prachtig kantoor gebouwd ."

Zijn er bij de doorstart veranderingen doorgevoerd?"Geen ingrijpende. De nieuwe loods is alleen wel kleiner dan de loods die we voorheen hadden. Daarom werken we inmiddels met andere bedrijven samen, wat meer planning vergt. Mijn vader werkt nu meer vanuit huis. Vroeger kwam hij als eerste en ging hij als laatste naar huis; nu heeft hij wat meer rust. Daardoor kan ik mijzelf weer van een andere kant laten zien, ik ben niet langer zijn kleine meisje."

Hoe ga je de toekomst tegemoet?"Positief. Er hoeft niet veel te veranderen. De wensen van onze klanten kunnen niet gek genoeg zijn; wij kunnen het maken. Ik denk dat er nog maar weinig van dit soort gespecialiseerde bedrijven bestaan. Onze focus blijft liggen op vakmanschap en kwaliteit. Wij zijn gewoon verdergegaan waar we waren gebleven voor die zwarte dag in augustus vorig jaar."