Nieuws Personeel

Kok Liane de Boer wil per se werken met kerst

Al tien jaar werkt ze met kerst. "Ik heb er nog van gedroomd", zegt kok Liane de Boer (25) van de Tolplas in Hoge Hexel. "Of ik alles wel besteld had. Dat was zo." Ze lacht.

Van onze redactie 23 december 2015

Liane de Boer Marcel Tettero

Vakbond Horeca FNV pikte haar er deze week uit na een oproep wie graag met kerst werkt. "Mijn baas zei enkele jaren geleden tegen mij: 'Neem lekker vrij eerste kerstdag'. Toen ben ik naar mijn oude baas gegaan, of die nog iemand kon gebruiken. Thuis zitten bij familie is ook heel leuk hoor, maar niets voor mij. Zo'n verplichting. Ik geniet als klanten mij bedanken voor het kerstmaal. Ik verzet veel werk en krijg er veel voor terug. Bovendien: Kerstmis is altijd een groot feest. Mensen zijn vrolijk en hebben de tijd."

Veel vrijheidVandaag beginnen de voorbereidingen voor eerste kerstdag. "Ik krijg veel vrijheid. Ik mag zelf weten hoe laat ik begin. Als alles maar op tijd af is."

430 mensen In twee dagen eten 430 mensen bij de Tolplas. Maanden van tevoren is de kok al bezig met het bedenken van gerechten. "We zijn verder bezig met de aankleding van het restaurant, een Kerstman regelen en versieringen ophangen."

Creativiteit Liane groeide op in Borne waar ze nog steeds succesvol turnt bij Borne'28. Ze wilde eigenlijk altijd een sportopleiding volgen, maar door haar bijbaantjes en een leuke snuffelstage besloot ze haar toekomst in de horeca te zoeken. "Ik kan er goed mijn creativiteit in kwijt", zegt ze.

Kunstwerkjes"Van toetjes probeer ik kunstwerkjes te maken. Een paar weken geleden maakte ik appels met kaneel, vanillesuiker, glühwein en laurier. Aanfruiten in een pan en daarna zacht maken in de oven. Smaakt heerlijk!"

Foto: Marcel Tettero