Nieuws Personeel

'Laat ons zondag open'

Dennis L'ami 1 februari 2016

Barrywestlandtuincentrum1065

De discussie over de koopzondag laait in Montfoort weer op, nu Barry Westland van tuincentrum Overvecht de raad heeft gevraagd meer koopzondagen toe te staan. 'Als wij nou opengaan nadat de kerken uit zijn?'

Westland wil zo snel mogelijk in gesprek met burgemeester Van Hartskamp-De Jong. "Wij willen graag open op zondag, laat dat duidelijk zijn. Wij respecteren de vrijheid van godsdienst en het feit dat mensen uit principe niet winkelen op zondag, maar er zijn mensen die dat wél willen. Die vrijheid moet er ook zijn", vertelt Westland in het AD.

Het is niet meer van deze tijd, vindt hij. "Tien kilometer verderop is de concurrent wel open. Op deze manier help je een stuk werkgelegenheid in Montfoort om zeep."

KoopzondagDaar kijkt SGP-fractievoorzitter Cor Langerak anders tegenaan. Als oud-bloemist kent hij het klappen van de zweep. "Als je als ondernemer afhankelijk bent van de zondag moet je je afvragen of er niet iets anders mis is. Het rendement van een koopzondag blijkt namelijk vaak nihil te zijn; een andere boekhouder zou misschien geen slecht idee zijn."

Ook collega-ondernemers zien niets in de plannen van Westland. Sebastiaan Schimmel, filiaalmanager van supermarkt Emté: "Er is geen animo voor winkelen op zondag in Montfoort." Een woordvoerder van de Albert Heijn-vestiging wil geen commentaar geven.

EnquêteHenny Verschoor van de winkeliersvereniging is het met hem eens. "Uit een enquête onder onze leden bleek er nauwelijks belangstelling voor te zijn. De meesten zijn kleine ondernemers. Dan kun je niet zeven dagen in de week in je winkel zijn.'' Hij wijst erop dat het tuincentrum geen lid is van zijn vereniging. "Wat zij willen, moeten ze zelf weten.''

VVD-raadslid Cor Vink is het daarmee eens. "Als Overvecht open wil, moet dat kunnen. Een aantal jaren geleden was het Progressief Akkoord tegen meer koopzondagen, nu worden we in de coalitie gegijzeld door de ChristenUnie."

Hij is realistisch genoeg om te erkennen dat meer koopzondagen er deze raadstermijn niet inzitten. Vink zou een vrijstelling voor ondernemers buiten de bebouwde kom verwelkomen, net als Westland. Die zegt kerkgangers amper in de weg te zitten, omdat hij aan de rand van de stad zit.

"Maar daar gaat het niet om", zegt Langerak. "Mensen en ondernemers vestigen zich in Montfoort en Linschoten, omdat hier een bepaald vestigingsklimaat heerst. Als je daaraan gaat tornen, jaag je die misschien weg."