Nieuws Leiderschap

Ali B en De Ondernemer starten samenwerking

Rapper, komediant, labelbaas en entrepreneur Ali B en De Ondernemer starten komend najaar met een samenwerking. Verwacht inspirerende blogs, artikelen en interviews over (persoonlijke) groei, later masterclasses en meer. Dat de zakenman en muzikant en dit platform de handen ineenslaan is niet meer dan logisch, gezien de even opmerkelijke als succesvolle loopbaan van Ali Bouali, zoals de ondernemer voluit heet.

Van onze redactie 28 augustus 2020

Ali B jury voice of Holland

Ali B als jurylid in talentenjacht 'The Voice of Holland'. Foto's: ANP

Weinigen hadden het wellicht verwacht toen het brutale ventje dat opgroeide in Zaanstad in 2004 bekend werd bij het grote publiek. Bouali – in oktober wordt hij 39 – scoort begin deze eeuw zijn eerste hits, dan nog met kort haar en bijna altijd met het petje achterstevoren op zijn hoofd.

Hits als ‘Rampeneren’, ‘Leipe Mocro Flavour’, ‘Ik ben je zat’ en natuurlijk ‘Wat zou je doen?’ met ambiancezanger Marco Borsato (nummer 1 in 2004) zijn niet uit de charts weg te slaan. Rappers en zangers als Brace, Yes-R en Brownie Dutch zijn in de slipstream van Ali B lange tijd Bekende Nederlanders. Ook won B twee TMF Awards (voor de jongsten onder ons: TMF was zo’n vijftien jaar lang een populaire muziekzender bomvol clipjes, sms-acties en Mental Theo).

Foto onder: een jonge Ali B in 2004 op het podium met Marco Borsato.

Ali b marco borsato

The Voice of Holland en The Roast

Ook op televisie is de rappende ondernemer al snel een grote jongen. B is te zien in kijkcijferklappers als ‘The Voice of Holland’, ‘Ali B op Volle Toeren’ en ‘We Want More’. Grootste televisie-eer voor de Nederlander met Marokkaanse wortels? Hij wordt met een dikke, vette knipoog afgefakkeld in Comedy Central’s ‘The Roast’. Dan weet je het zeker: je hebt het gemaakt in Hilversum en ver daarbuiten.

SPEC: het thuis van Boef en Ronnie Flex

Wat veel Nederlanders minder vaak weten is dat Bouali ook snel een uiterst succesvol ondernemer is. Zijn huidige vrouw startte in 2000 met SPEC (Stimulating People to Evolve Culture), een managementbureau dat zich grotendeels richt op artiesten uit de hiphophoek. Denk aan Boef, Famke Louise en Ronnie Flex. Ook grapjas Najib Amhali, YouTube-babe Monica Geuze en de makers van YouTube-kanaal ‘StukTV’ staan onder contract van het bureau. Twee jaar na het begin kwam Ali B bij de SPEC-stal als artiest, niet lang erna werd hij ook partner. De overkoepelende holding van SPEC bestaat ook uit een muzieklabel (TRIFECTA - tot eind 2019 in samenwerking met Warner Music Benelux) en een boekingsbureau: WOLF Bookings (samen met MOJO).

''Om voldoening te houden moet ik me blijven ontwikkelen, moet ik uitgedaagd blijven worden. Succes alleen is voor mij niet de graadmeter''

Ali B

Ali b hugo de jonge

Foto boven: Ali B met minister Hugo de Jonge tijdens een bijeenkomst van de landelijke en lokale coalities tegen eenzaamheid.

Online platform voor gelijkdenkers: ikwilgroeien.nl

Dit jaar startte de in Almere woonachtige ondernemer met ikwilgroeien.nl. Het is een online platform waarop Bouali zijn levenswijsheden deelt met zijn ‘community’. Voor 365 euro per jaar kan de bezoeker meerdere keren per dag zien hoe B levensvragen beantwoordt en oefeningen presenteert. Wie 1.197 euro betaalt, krijgt daar ook nog een persoonlijke sessie bij, alsook toegang tot een besloten groep van ‘gelijkdenkers met een groeimindset’, die samen met de rappende zakenman willen doorbreken naar de ‘next level’ in hun leven.

Onder: Ali B over ondernemerschap in een YouTube-talkshow/podcast.

Is de coronacrisis aanleiding voor het platform? ,,Nee'', aldus de ondernemer deze zomer in een interview in De Volkskrant. Hij heeft werk zat op tv, bezig met een Boef-docu en is druk met de SPEC-artiesten. ,,Om voldoening te houden moet ik me blijven ontwikkelen, moet ik uitgedaagd blijven worden. Succes alleen is voor mij niet de graadmeter’’, vertelt B aan de krant. Lees hier het gehele interview dat in augustus ook op deze site verscheen.

''Ik blijf me maar ontwikkelen, terwijl zelfontwikkeling voor veel mensen een vies woord is''

Ali B

Ali b verzorgingstehuis bloemen corona

Foto boven: Ali B. overhandigt tijdens de lockdown in april boeketten aan ouderen in een Tilburgs verzorgingshuis.

Het succes van Ali B, de ondernemer

,,De weg naar succes, dat is de graadmeter. En ikwilgroeien.nl heeft te maken met mijn eigen drang naar groei en ontwikkeling. Ik begon ooit als rapper op straat mijn coupletten te doen, en voor ik het wist had ik een professionele carrière. Daarna ambieerde ik het om cabaretier te worden en heb ik me als een autodidact op de cabaretwereld gestort, waar ik ook echt resultaten heb bereikt waar ik trots op ben, zoals het winnen van de Neerlands Hoop, de nominatie voor de Poelifinario en een uitverkochte tour. Dan voel je wel: oké, ik breng iets in dit wereldje wat er ook weer toe doet."

Bouali: ,,Daarnaast heb ik me ontwikkeld op televisiegebied, en dan ben ik bij zo’n programma als The Voice ineens de langst zittende coach, terwijl ik zelf niet kan zingen. Zo blijf ik me maar ontwikkelen, terwijl zelfontwikkeling voor veel mensen een vies woord is."

Lees ook: Big Improvement Day: Ali B krijgt eerste exemplaar 'Ondernemen met impact'

De maatschappelijk ondernemer Ali B

Belangrijk voor Ali B de ondernemer: het maatschappelijke aspect. B in hetzelfde Volkskrant-interview: ,,Ik vind maatschappelijk ondernemen gewoon het leukste wat er is. Ik geloof erin dat je niet alleen je eigen wereld, maar tegelijkertijd ook die van een ander beter moet proberen te maken.’’

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.