Blog Leiderschap

Merijn Everaarts (Dopper): 'Waarom jij als ondernemer een standpunt in moet nemen'

Merijn Everaarts, oprichter van duurzame flessenverkoper Dopper, begint in zijn gastblog direct met een groot cliché (en een nog grotere waarheid): mensen doen geen zaken met organisaties. Mensen doen zaken met de mensen achter een organisatie. ,,Dat betekent dat jij als ondernemer, eigenaar, ceo of hoe je jezelf dan ook wilt noemen, de personificatie bent van jouw bedrijf. Alles wat jij zegt of doet, heeft direct effect op dat wat jij de afgelopen jaren hebt opgebouwd. Jouw mening beïnvloedt jouw bedrijf.''

Merijn Everaarts 3 september 2020

Merijn everaarts dopper blog

Merijn Everaarts, oprichter van Dopper. Foto: Dopper

Vroeger keken bedrijven (en ondernemers) wel uit. Die mening? Die hielden ze angstvallig voor zich. Er werden geen uitspraken gedaan over maatschappelijke - soms controversiële - thema’s als racisme, duurzaamheid, de LGBTQ-community en ga zo nog maar even door. Dat lieten ze over aan belangengroeperingen, ngo’s en vakbonden. Als bedrijf hield je je buiten deze kwesties.

''De weg is vrijgemaakt voor nieuwe spelers. Influencers, maar ook ondernemers met een goed verhaal. En dat kan jij dus zomaar zijn''

Merijn Everaarts, oprichter Dopper

Purpose

Maar guess what! Dat is nu wel anders. Sterker nog. Consumenten verwachten van je dat je je uitspreekt over bepaalde onderwerpen. Zeker wanneer deze dicht bij jouw missie, visie en purpose liggen. Zomaar even wat cijfers uit verschillende onderzoeken:

  • Zo’n 65 procent van consumenten geeft aan dat ze een product niet kopen omdat een merk zich niet uitspreekt over onderwerpen waarvan zij vinden dat ze dat wel zouden moeten. Consumenten trekken dan ook eerder hun portemonnee voor merken (en ondernemers) die hun waarden wél delen.
  • 40 procent van werknemers wil graag werken bij een organisatie met een duidelijke missie die bijdraagt aan de samenleving.
  • Een meerderheid vindt dat bedrijven een positieve bijdrage moeten leveren aan de aarde, en dit ook moeten kunnen laten zien.

Daarnaast is er een grote behoefte aan morele bakens in de maatschappij. Vandaag de dag zijn dat niet de kerken en politici meer (al deelt Jesse Klaver zijn mening bijvoorbeeld op een leuke, toegankelijke en vooral to-the-point manier). De weg is vrijgemaakt voor nieuwe spelers. Influencers, maar ook ondernemers met een goed verhaal. En dat kan jij dus zomaar zijn.

Lees ook: Een duurzame(re) klantrelatie? Deze experts hebben de oplossing

Duurzame boodschap

Het enige probleem? Vaak wordt er maar een beetje meegepraat met dat wat er in het nieuws is. Er zijn weinig visionairs te vinden op het internet en daar voorbij. In plaats van activeren wordt het dan reageren. Vaak is dat omdat bepaalde thema’s gewoon niet aansluiten bij het DNA van een bedrijf of persoon. In plaats van dat er gevochten wordt voor een good cause (zoals Tony’s Chocolonely vecht voor slaafvrije chocolade en tegen kinderarbeid), wordt er meegelift op een golf. En dat is nou net wat je niet zou moeten doen. Het is namelijk allesbehalve authentiek. En jouw consument? Die prikt daar zo doorheen. Zo kan het uiten van die mening juist het tegenovergestelde effect hebben

Daarom ben ik van mening dat je als schoenmaker deels bij je leest moet blijven. Ik richt mezelf bijvoorbeeld voornamelijk op de duurzame kant van de munt. Ik heb mijn gevechten gekozen en ik blijf daarbij. Ik strijd voor een duurzamere wereld, minder plastic in onze oceanen en minder vlees, vis en andere dierlijke producten op onze borden. Dit zijn onderwerpen die mij nauw aan het hart liggen. Ze zitten in mijn DNA. Op deze gebieden laat ik graag van me horen. Ik denk ook dat een sterke mening op de door jouw gekozen onderwerpen ontzettend belangrijk is. Door nooit een sterke mening te delen is er namelijk geen aanzet tot discussie. En vervolgens, verandering. Je hebt nu eenmaal een mening nodig om dingen op z’n kop te zetten en de wereld vooruit te helpen. Om bewustzijn te creëren.

''Consumenten zijn op zoek naar merken en ondernemers die stappen zetten en dat ook echt kunnen aantonen''

Merijn Everaarts, oprichter Dopper

Concreet actie ondernemen

Natuurlijk is het belangrijk dat je naast zo’n statement ook daadwerkelijk actie onderneemt. Niet lullen maar poetsen, om het beestje een naam te geven. Zo kunnen we met z’n allen wel roepen dat we zo goed bezig zijn voor het milieu, maar is dat ook wel echt zo? Consumenten zijn op zoek naar merken en ondernemers die stappen zetten en dat ook echt kunnen aantonen.

Neem Dopper bijvoorbeeld. Wij hebben ontzettend lang nagedacht over hoe onze fles eruit zou moeten komen te zien. En nog steeds zijn we elke dag (ja, echt) bezig met hoe we onze flessen kunnen verbeteren. Niet alleen qua design, maar ook qua materiaal. We willen namelijk iets duurzaam neerzetten, iets dat lang mee gaat. Ga je dan voor plantaardig materiaal of gerecycled?

Uiteindelijk hebben we gekozen voor de meest duurzame weg. Een fles die volledig circulair is. Wij nemen namelijk de volledige verantwoordelijkheid voor elke fles die wij op de wereld zetten. Ook wanneer je er klaar mee bent - voor wat voor reden dan ook - nemen wij de fles terug. Hier hebben we flink wat commentaar op gehad. Terwijl dit na maanden aan onderzoek toch echt de beste keuze blijkt te zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg, dat we niet overstappen op iets anders wanneer er een beter alternatief op de markt komt.

Lees ook: 4 essentiële gedragskenmerken voor de hedendaagse ceo

Duurzame boodschap in product

Daarnaast gaat het bij Dopper dus niet alleen om het verkopen van een fles. Dat is eigenlijk bijzaak. Die fles is juist een manier om onze missie uit te dragen en ons doel te bereiken: schoon (drink)water in iedere oceaan en uit iedere kraan. Dit zetten we kracht bij door bijvoorbeeld drinkwaterprojecten te financieren in landen als Nepal. En door wedstrijden te organiseren voor kinderen en studenten waarin zij hun goede ideeën en scripties werkelijkheid zien worden. Dit zijn allemaal manieren waarop wij onze mening onderbouwen met actie. En dat is juist wat meer bedrijven moeten doen. En wat meer ceo’s, eigenaren, et cetera zouden moeten doen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.